Cea de-a şaptea ediţie a acțiunii „Dăruieşte timp un pic altfel, donează sânge!” (campanie de donare de sânge) începe vineri, 31 august, în Capitală şi se încheie duminică, 2 septembrie.
Potrivit organizatorilor, recoltarea de sânge este realizată de personalul specializat al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, în condiţii de siguranţă, folosind instrumente de unică folosinţă.
Persoanele care doresc să doneze sânge pentru pacienţii din spitale sunt aşteptate la intrarea principală din centrul comercial Sun Plaza, în perioada 31 august – 2 septembrie, între orele 9,00 şi 13,00.
La fiecare donare se recoltează 450 ml de sânge, din care se obţin produse sanguine care vor fi folosite pentru salvarea a până la trei vieţi omeneşti.
Dr. Florianda Neagu (CTS): „Din ce în ce mai mulți oameni aleg să doneze sânge”
Dr. Florianda Neagu, medic specialist în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti (CTS Bucureşti), partener pentru această campanie de donare de sânge, a declarat în exclusivitate pentru Ziar Medical:
„Acțiunea se desfășoară pe trei zile – de vineri până duminică. Nu e prima oară, deja a devenit o obișnuință pentru oameni să vină acolo să doneze. Este o donare voluntară, fără să fie remunerată și sunt din ce în ce mai mulți oameni care aleg să fie parte într-o astfel de campanie de donare de sânge”.
Dr. Florianda Neagu declara că e îmbucurător să constați cum din ce în ce mai mulți oameni aleg să se implice într-o campanie de donare de sânge. „Important este că sunt oameni care, după donare, primesc doar ceva de mâncare – un sendviș, un suc, o apă – și nu mai sunt acele tichete de masă. Și ne dorim tot mai mulți donatori de acest fel, pentru că așa dorește și Uniunea Europeană – dar până la urmă această atitudine a cetățeanului, în privința donării de sânge, e un semn de normalitate”.
Apar în spațiul public, adeseori, apeluri pentru donarea de sânge – și nu neapărat în ce privește grupele rare sau cu rH negativ, de exemplu. Dna dr. Florianda Neagu ne lămurește care este mecanismul de reglare a rezervelor de sânge transfuzabil. „Nu întotdeauna este vorba despre cei cu rH negativ. Poate să lipsească și masa trombocitară de A pozitiv, care este cea mai frecventă grupă de sânge și de rH. Și, totuși, săptămâna aceasta ne-am confruntat cu o lipsă, nu am avut să dăm la toate spitalele masă trombocitară – este vorba despre sângele pe care îl recoltăm de la donatorii care sunt vechi, care au mai venit, care sunt fidelizați, acei donatori care nu au făcut o pauză mai mare de două luni între două donări”.
Dr. Florianda Neagu a ținut să precizeze, în exclusivitate pentru Ziar Medical: „Nu e vorba să rezolvăm doar urgențele sau cererile de grupe rare, ci să asigurăm necesarul de sânge la toate spitalele. E vorba de specialități – masă eritrocitară, masă trombocitară, sânge deleucocitat, care trebuie luat de la oameni cunoscuți că nu au probleme de sănătate, nu au boli infecțioase cu transmitere prin sânge. E important să recoltăm aceste mase de sânge de la donatori fidelizați, pentru că noi facem analize și, prin repetarea lor la o anumită perioadă de timp, suntem siguri că acel donator nu are niciun fel de probleme – nu s-a infectat de la o donare la alta, este controlat, deci avem o continuitate a rezultatelor la analize”
Îmbucurător este faptul că, după fiecare campanie de donare de sânge se observă o tendință, în rândul voluntarilor, de a deveni donatori fidelizați, ei căutând afișele, anunțurile următoarei campanii. „Se observă o schimbare a mentalității românilor în privința donării de sânge – dar încă prea lent. Poate e și vina noastră că schimbarea se produce atât de încet”, a mai declarat, în exclusivitate pentru Ziar Medical, Dr. Florianda Neagu, medic specialist în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti (CTS Bucureşti).
Campanie de donare de sânge – condiții de îndeplinit
Donatorii vor trebui să aibă cartea de identitate şi micul dejun consumat (un sandwich cu carne slabă, legume şi fructe consistente).
De asemenea, este important să nu fumeze înainte şi după donare, timp de o oră.
Vezi și Helațioterapia – redescoperirea unei terapii din Egiptul Antic
Condiţiile minime pentru donare sunt:
- vârsta între 18 şi 60 de ani,
- greutatea cuprinsă între 50 şi 100 kg (femeile), 60 şi 110 kg (bărbaţii),
- să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni,
- să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării,
- să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii,
- pentru femei – să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, de alăptare sau în cea menstruală (trebuie să treacă minim 5 zile de la ultima zi a menstruaţiei).
Înainte de donare va fi completat un formular şi apoi donatorii vor beneficia de un consult medical rapid (anamneză, tensiune, greutate, determinarea grupei sanguine, a RH-ului şi hemoglobinei etc.), în urma căruia medicii vor decide dacă aceştia sunt apţi pentru donare.
În ediţia precedentă a campaniei ‘Dăruieşte timp un pic altfel, donează sânge!’, din luna mai, 234 de persoane au răspuns apelului. Dintre acestea, 175 au fost declarate apte pentru donare. Astfel, s-au recoltat 78,75 de litri de sânge, cantitate care a ajutat la salvarea a 437 de pacienţi internaţi în spitalele din Capitală.
În cadrul acestor campanii, donarea de sânge este benevolă (nu se oferă bonuri de masă şi adeverinţe), precizează organizatorii campaniei.
Activitatea de transfuzie sanguină este controlată de Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate competentă. Legea care reglementează condițiile în care se organizează o campanie de donare de sânge este Legea nr.282/ anul 2005 și completările sale ulterioare.
Campania este organizată de Sun Plaza şi de Asociaţia React, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină din Bucureşti (CTS Bucureşti) şi Reţeaua Privată de Sănătate Regina Maria.