Elevii nu sunt obligaţi să facă analize medicale înainte de noul an şcolar

Elevii nu sunt obligaţi să facă analize medicale înainte de a începe noul an şcolar, iar orice solicitare din partea unităţilor de învăţământ în acest sens reprezintă un abuz, atrage atenţia preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu.

Ea a precizat ce trebuie să facă fiecare părinte înainte de a trimite copilul la şcoală: „În dosarul pentru înscriere la şcoală este nevoie de o adeverinţă, care atestă starea de sănătate. Practic, eu, medic, consult un copil, îi fac un examen de bilanţ clinic, constat că e sănătos şi spun că se poate duce în colectivitate. Sigur că asta se face imediat înainte de intrare în colectivitate. De-aia şi avizul epidemiologic este valabil 24, maxim 72 de ore, dacă e peste weekend. Cel care certifică starea de sănătate a copiilor este medicul comunităţii, conform legii. Deci dacă avem medic şcolar, atunci toţi copiii vin la cabinet, sunt consultaţi şi medicul spune „copilul poate merge în colectivitate”.

Elevii trebuie să fie supravegheați din punct de vedere medical, dar să evităm excesul de birocrație

Ce ar fi bine să se facă pentru a se proteja sănătatea comunităţilor, sănătatea copiilor?

Iată ce spune Sandra Alexiu: „Cel mai bine ar fi să se stimuleze puţin această chestiune legată de medicina şcolară şi chiar în comunităţile rurale, unde există 2-3 şcoli, 2-3 grădiniţe, poate exista un medic care să se ocupe de toate aceste unităţi de învăţământ în comunitatea rurală respectivă sau chiar în câteva comunităţi rurale învecinate. Pe de altă parte, să evităm excesul de birocraţie. Toate aceste adeverinţe care trebuie solicitate pe diverse speze nu ne acoperă în realitate în faţa unor evenimente neprevăzute”.

- Articolul continua mai jos-

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a subliniat că toate adeverinţele medicale solicitate de unele şcoli de la medicul de familie se plătesc, mai puţin adeverinţa care se eliberează în urma examenului de bilanţ.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari