Pacienţii cu HIV din România rămân fără tratament

Jumătate dintre județe sunt în pericol să rămână fără tratament pentru pacienții cu HIV. Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA trage un semnal de alarmă. UNOPA solicită Guvernului suplimentarea fondurilor pentru tratamentul pacienților.

În prima parte a lunii septembrie vor fi afectați 5000 de pacienți. În cazul în care suplimentarea întârzie, toţi cei peste 12000 de pacienţi aflaţi în tratament vor fi afectaţi. Întreruperea tratamentului pune în pericol viața pacienților.

De asemenea, creşte riscul apariţiei unor noi cazuri de infecţie dacă pacienţii actuali nu sunt trataţi corect.

Situaţia este generată de alocarea insuficientă a fondurilor la începutul anului pentru Programul Naţional de Tratament al Infecţiei HIV derulat de Ministerul Sănătăţii.

- Articolul continua mai jos-

S-au alocat atunci fonduri doar până în luna august 2018. Se ştia clar că suma necesară derulării programului pentru tot anul este mult mai mare. Întârzierea rectificării bugetare a condus la epuizarea bugetului de către spitale, implicit a stocurilor de medicamente.

„Cerem cu disperare Guvernului măsuri imediate pentru ca viaţa pacienţilor să nu fie pusă în pericol. Credem ca din fondul de urgenţă al Guvernului se poate interveni provizoriu în situaţia aceasta, deşi sunt şi alte măsuri aflate la îndemâna Guvernului. O astfel de situaţie gravă nu s-a mai înregistrat în România din 2010, iar pacienţii sunt disperaţi. Legile din România garantează pacienţilor continuitatea tratamentului împotriva HIV, de aceea UNOPA va sprijini pacienţii afectaţi să ceară daune în instanţă dacă viaţa lor va fi pusă în pericol!”, a declarat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este o federaţie formată din 24 de asociaţii judeţene ale persoanelor care trăiesc cu HIV, care are ca misiune promovarea şi apărarea drepturilor acestor pacienţi.

Citește și:

Infectările cu HIV sunt detectate târziu

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari