Rețea de ONG-uri, pentru sprijinirea copiilor cu tulburare de spectru autist

La nivel mondial, 1 din 68 de copii este diagnosticat cu tulburare de spectru autist. România se încadrează în această statistică îngrijorătoare.

Din cauza lipsei unor politici ale statutului bine puse la punct, sprijinul pentru copiii cu tulburări din spectru autist vine de la ONG-uri. Părinții care au copii autiști se confruntă cu o decontare limitată a serviciilor și cu lipsa specialiștilor.

Mai multe ONG-uri au fost înființate având ca activitate principală terapia copiilor speciali. Prin obținerea de finanțări, donații și sponsorizări organizațiile au reușit să presteze aceste servicii fără a mai obliga familiile la o presiune financiară de nesuportat.

Numărul persoanelor diagnosticate cu autism este însă mare, astfel că este nevoie și de sprijin din partea statului.

- Articolul continua mai jos-

Asociația Help Autism a demarat în luna iulie un program menit să aducă în același loc ONG-urile și statul. Scopul este de a oferi o viață mai bună tuturor persoanelor care luptă cu tulburarea de spectru autist.

Proiectul „Creșterea Implicării ONG-urilor și Partenerilor Sociali în Promovarea Politicilor Publice Alternative Pentru Copiii cu TSA

Prin Proiectul „Creșterea Implicării ONG-urilor și Partenerilor Sociali în Promovarea Politicilor Publice Alternative Pentru Copiii cu TSA” va fi formată o rețea națională de ONG-uri și instituții publice. Acestea vor conlucra pentru a veni cu alternative viabile la politicile existente și să facă din TSA o problemă prioritară pentru domeniile sănătății, educației și muncii.

“Noul proiect al asociației aduce un concept inovator și un obiectiv ambițios pentru Romania. O țară în care diagnosticul, tratamentul și serviciile de suport pentru copiii afectați de TSA sunt dificil de realizat. Astăzi, sistemul de intervenție se confruntă cu multiplele probleme. Finanțarea și bugetarea structurilor subordonate ministerelor relevante sau lipsa standardelor ocupaționale, a specialiștilor și formării profesionale în domeniu”, declară Daniela Bololoi, președintele asociației Help Autism.

40 de organizații și 40 de angajați ai autorităților publice vor lucra pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.

80 de reprezentanți ai acestor organizații și 40 de angajați ai autorităților publice vor lucra împreună. Vor fi firmate 8 grupuri de lucru, la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare.

“Odată constituită, rețeaua va produce în primul rând forumuri și grupuri de lucru interne. Se vor pune la punct proceduri, protocoale și metodologii de funcționare și dezvoltare a activităților. Se vor forma apoi, pentru membrii rețelei, competențele necesare analizării și evaluării politicilor publice existente în domeniul TSA”, declara Svetlana Ilescu, Manager de Proiect.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 16 luni. Scopul este de a schimba viața copiilor afectați de TSA și a familiilor lor. Obiectivul final al proiectului este de a oferi minimum o politică alternativă concretă la politicile publice inițiate de Guvern.

- Articolul continua mai jos-

Informații despre metodologia de înscriere în rețea, dosarul de candidatură, evenimente și acordul de parteneriat pentru sprijinul și participarea în activitățile rețelei vor fi disponibile pe site-ul asociației Help Autism (www.helpautism.ro) și pe grupul de Facebook dedicat proiectului (Politici alternative pentru copiii cu autism).

Citește și:

Chestionar de screening pentru depistarea copiilor cu autism

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari