Infecțiile nosocomiale, o problemă. Medicii evită să declare aceste cazuri

Infecțiile nosocomiale au ramas in continuare o problema de sanatate publica de actualitate pentru Romania. Se observa o subraportare a lor si o subevaluare a importantei acestei problematici.

În tarile membre UE incidenta acestor infectii este intre 5% si 15%, in Romania inregistrandu-se o incidenta intre 1-3%).

Județul Cluj, locul trei la infecțiile nosocomiale

În Judeţul Cluj au fost înregistrate în 2017, 1768 cazuri de infecţii asociate asistenței medicale. Dintre acestea în sistem sentinelă, 626 cazuri. Aceste cifre plasează județul Cluj pe locul trei în țară.

Pe categorii de afectiuni s-au inregistrat un procent de 21% infectii de plaga, 19% infectii respiratorii, 17 % infectii urinare, 13 % bacteriemii, 24 % infectii digestive – majoritatea infectii cu Clostridium difficile.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Lunar, DSP Cluj a efectuat monitorizarea, centralizarea şi analizarea datelor de supraveghere pentru infecţiile asociate asistenței medicale din toate unităţile sanitare cu paturi publice şi private din Judeţul Cluj.

Totodată au fost verificate și validate fișele de raportare a cazurilor de IAAM. Cele completate incorect au fost returnate pentru corectare.

Infectiile asociate asistentei medicale au fost inregistrate preponderent in sectiile ATI – 41% si sectiile cu profil chirugical – 28% din totalul infectiilor.

Un procent de 49% din totalul infectiilor au fost inregistrate la pacienti cu varsta peste 65 ani.

Au fost inregistrate 3 focare după cum urmează:

1) În luna ianuarie 2017 s-a inregistrat un focar de infectie asociată asistenței medicale de diaree cu Clostridium Difficile cu 3 cazuri în secţia de Nefrologie a Spitalului Clinic Județean de Urgenta Cluj;

2) În luna martie 2017 s-a inregistrat un focar cu 4 cazuri cu Clostridium Difficile in secția ATI a Institutului Inimii ,,Niculae Stancioiu,,, Cluj-Napoca;

- Articolul continua mai jos-

3) In cursul lunii august 2017, a fost inregistrat un focar cu 7 cazuri de Infectii Asociate Asistentei Medicale respiratorii cu Acinetobacter spp. raportat de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca – Sectia ATI II, Cluj-Napoca.

In cadrul supravegherii de rutina a infectiilor asociate asistentei medicale, pe parcusul anului 2017 au fost declarate la nivelul judetului Cluj 1768 infecţii asociate asistentei medicale. Comparativ cu anul 2016 in care incidența raportata a IAAM la nivelul județului Cluj a fost de 0,79%, se constata o mai buna supraveghere si raportare a IAAM in anul 2017, incidenta fiind de 1%.

Datorită evitării declararii de catre medicii curanti a cazurilor de infectii asociate asistentei medicale, se îngreunează activitatea de supraveghere şi control a acestora.

In anul 2017, un procent de 38% din infectiile declarate au fost depistate activ sau in cadrul studiului de prevalenta de moment realizat de catre membrii compartimentelor de prevenire a infectiilor din spitale.

Citește și:

Bacterie periculoasă descoperită la Spitalul Universitar de Urgență București

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...