fbpx
Acasă Ştiri Medicale Infecțiile nosocomiale, o problemă. Medicii evită să declare aceste cazuri

Infecțiile nosocomiale, o problemă. Medicii evită să declare aceste cazuri

Infecțiile nosocomiale au ramas in continuare o problema de sanatate publica de actualitate pentru Romania. Se observa o subraportare a lor si o subevaluare a importantei acestei problematici.

În tarile membre UE incidenta acestor infectii este intre 5% si 15%, in Romania inregistrandu-se o incidenta intre 1-3%).

Județul Cluj, locul trei la infecțiile nosocomiale

În Judeţul Cluj au fost înregistrate în 2017, 1768 cazuri de infecţii asociate asistenței medicale. Dintre acestea în sistem sentinelă, 626 cazuri. Aceste cifre plasează județul Cluj pe locul trei în țară.

Articolul continua mai jos

Pe categorii de afectiuni s-au inregistrat un procent de 21% infectii de plaga, 19% infectii respiratorii, 17 % infectii urinare, 13 % bacteriemii, 24 % infectii digestive – majoritatea infectii cu Clostridium difficile.

Lunar, DSP Cluj a efectuat monitorizarea, centralizarea şi analizarea datelor de supraveghere pentru infecţiile asociate asistenței medicale din toate unităţile sanitare cu paturi publice şi private din Judeţul Cluj.

Totodată au fost verificate și validate fișele de raportare a cazurilor de IAAM. Cele completate incorect au fost returnate pentru corectare.

Infectiile asociate asistentei medicale au fost inregistrate preponderent in sectiile ATI – 41% si sectiile cu profil chirugical – 28% din totalul infectiilor.

Un procent de 49% din totalul infectiilor au fost inregistrate la pacienti cu varsta peste 65 ani.

Au fost inregistrate 3 focare după cum urmează:

1) În luna ianuarie 2017 s-a inregistrat un focar de infectie asociată asistenței medicale de diaree cu Clostridium Difficile cu 3 cazuri în secţia de Nefrologie a Spitalului Clinic Județean de Urgenta Cluj;

2) În luna martie 2017 s-a inregistrat un focar cu 4 cazuri cu Clostridium Difficile in secția ATI a Institutului Inimii ,,Niculae Stancioiu,,, Cluj-Napoca;

3) In cursul lunii august 2017, a fost inregistrat un focar cu 7 cazuri de Infectii Asociate Asistentei Medicale respiratorii cu Acinetobacter spp. raportat de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca – Sectia ATI II, Cluj-Napoca.

In cadrul supravegherii de rutina a infectiilor asociate asistentei medicale, pe parcusul anului 2017 au fost declarate la nivelul judetului Cluj 1768 infecţii asociate asistentei medicale. Comparativ cu anul 2016 in care incidența raportata a IAAM la nivelul județului Cluj a fost de 0,79%, se constata o mai buna supraveghere si raportare a IAAM in anul 2017, incidenta fiind de 1%.

Datorită evitării declararii de catre medicii curanti a cazurilor de infectii asociate asistentei medicale, se îngreunează activitatea de supraveghere şi control a acestora.

In anul 2017, un procent de 38% din infectiile declarate au fost depistate activ sau in cadrul studiului de prevalenta de moment realizat de catre membrii compartimentelor de prevenire a infectiilor din spitale.

Citește și:

Bacterie periculoasă descoperită la Spitalul Universitar de Urgență București

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,925FaniÎmi place
1,110AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Endometrioza – cum poți să reduci durerea cu soluții naturale?

Endometrioza - cum poți să reduci durerea cu soluții naturale? Pentru a îmbunătăți calitatea...

Dureri abdominale puternice? Pot fi semnele unei boli grave

Abdomenul acut reprezintă orice tulburare nontraumatică sau traumatică, care apare brusc, în zona abdominală...

Tulburările alimentare – Simptome, cauze, factori de risc, prevenție

Având o complexitate ce depășește cu mult preocuparea de "a mânca", tulburările alimentare sunt...

Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă?

Tuse, strănut, nas înfundat? Toamna este sezonul răcelii și al gripei, iar mulți dintre...

Ce este leucemia și cum se tratează

Ce este leucemia și cum se tratează. Diagnosticul de leucemie este adesea o lovitură...

Adenomul de prostată – simptome, diagnostic, tratament

Adenomul de prostată este termenul cel mai des utilizat atât de pacienţi cât şi...