Conferința Medicina Călătorului – 2018

Societatea Română de Medicină de Voiaj organizează, în perioada 20-22 septembrie, Conferința Medicina Călătorului – ediția a patra – la Constanța, unde pe panel vor fi 10 speakeri din 6 țări. Ce este „medicina călătorului” și care sunt problemele pe care le vor ridica în acest an invitații, aflăm de la dna conf. univ. dr. Adriana Hristea, președinta SRMV, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Ziar Medical.

Ziar Medical – Dna Adriana Hristea, să definim, mai întâi, „Medicina de voiaj” sau „Medicina călătorului” (admițând că ambele sintagme înglobează, practic, aceleași sensuri).

Conf. univ. dr. Adriana Hristea – Medicina Călătorului este un domeniu interdisciplinar, care se referă la profilaxia, prevenirea patologiilor problemelor de sănătate care pot să apară pe parcursul călătoriilor internaționale. Cum definim călătoriile internaționale? Sunt acele călătorii în care se depășește cel puțin o graniță. Accentul cade pe profilaxie, dar medicina călătorului se referă, de asemenea, la tratarea problemelor de sănătate care apar la întoarcerea din călătorie. Este, în esență, o componentă profilactică, de management al problemelor de sănătate.

Vezi și Sfaturi de călătorie pentru bolnavii de plămâni (VIDEO)

- Articolul continua mai jos-

Ziar Medical – Deși omul călătorește – sub o formă sau alta – de când se știe… în  mileniul al treilea se constată un boom al turismului internațional. A motivat asta aplecarea specialiștilor – din varii domenii medicale – către ceea ce numiți „medicina de voiaj”?

Conf. univ. dr. Adriana Hristea – Evident, există o relație între dezvoltarea turismul și dezvoltarea medicinei de voiaj. Aceasta din urmă reprezintă, azi, un domeniu în plină expansiune, în lume. Bineînțeles, și în România este în continuă dezvoltare. Anul acesta, noi organizăm  Conferința Medicina Călătorului, ediția a IV-a, în 20-22 septembrie, la Constanța. Vom avea 10 invitați, din 6 țări. Vor fi abordate probleme de interes privind medicina călătorului – probleme infecțioase și probleme non-infecțioase. În contextul în care vrem să dezvoltăm acest domeniu – în care vom primi, curând, o abilitare în acest sens -, Conferința este un eveniment important.

Ziar Medical – Cui se adresează Conferința Medicina Călătorului ?

Conf. univ. dr. Adriana Hristea – Se adresează îndeosebi medicilor infectioniști si epidemiologi, pentru că ei sunt foarte bine pregătiți să practice medicina călătorului. Ei sunt în măsură să dea sfaturi legate de profilaxia bolilor prevenibile prin vaccinare, legate de chimioprofilaxia malariei, legate de managementul problemelor de sănătate care pot să apară pe parcursul călătoriei. Însă Conferința Medicina Călătorului este deschisă tuturor specialităților medicale. Există specialiști și din alte domenii care doresc să acumuleze informatii particulare medicinei de voiaj. Chiar și atestatul de studii complementare – pe care îl așteptăm să fie publicat în Monitorul Oficial până la sfârșitul anului – este deschis mai multor specialități medicale.

Ziar Medical – Care sunt cele mai importante teme pe care le vor aborda vorbitorii anunțați pe panelul expoziției?

Conf. univ. dr. Adriana Hristea – Vom aborda probleme legate de vaccinare, atât în ce privește indicațiile, în funcție de regiune și de perioada călătoriei, cât și rezolvarea eventualeor probleme care apar. Vom avea, de asemenea, o temă legată de mișcarea anti-vaccin și de impactul media în această chestiune. Alte subiecte pe care le vom aborda sunt: chimiopofilaxia malariei, managementul malariei, problema febrei la iîntoarcerea din călătorie. De asemenea, vor fi dezbătute anumite patologii cutanate, precum și infecțiile transmise de capușă. Interesant e că vom avea și sesiuni interactive, cu un quiz în care medicii participanți vor avea posibilitatea să exerseze și să-și verifice cunoștințele în domeniu. Programul se găsește, de altfel, pe site-ul Societății Române de Medicină de Voiaj. Este un program preliminar – temele mari, vorbitorii și programul de desfășurare al Conferinței se găsesc deja pe site. Cei doritori să participe se pot, deci, informa și pot alege care anume dintre comunicări să fie audiate. Aș vrea să mai adaug că ediția din acest an este organizară de SRMV în colaborare cu Academia Europeană HIV/SIDA, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila”, Universitatea Ovidius Constanța, Societatea de Medicină Aeronautică. Vă așteptăm.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari