Ambulanțierii și asistenţii medicali, protest spontan în Mehedinți

Asistenţii medicali şi ambulanțierii de la Serviciul de Ambulanţă Mehedinţi au declanşat astăzi un protest spontan, acuzând încălcarea contractului colectiv de muncă. Conflictul a pornit după ce conducerea unităţii ar fi programat inechitabil gărzile de la sfârşitul săptămânii, care sunt plătite dublu.
Ambulanțierii şi asistenţii au răbufnit, după ce au aflat că în urma programărilor inechitabile la gărzi făcute pentru septembrie, le vor scădea salariile. Crişan Dumitraşcu, lider de sindicat: „Nu este respectat contractul colectiv de muncă. Graficele sunt făcute la întâmplare, diminuând sâmbetele şi duminicile. Lucrul acesta nu se respectă, iar din acest punct de vedere, acesta /…/ între 4-5 milioane la salariu. Ambulanțierii fac un efort deosebit, prin ploaie, prin ninsoare, prin zăpezi, prin caniculă, să fie la dispoziţia populaţiei judeţului Mehedinţi”.
Dacă aceştia vor pune în aplicare decizia de a nu mai face gărzi, activitatea Salvării va fi perturbat. Iulian Alexoaie, lider de sindicat: „A noastră conducere intenţionează să facă o economie în septembrie de 8.500 de lei, sumă care foarte probabil va însemna costul vieţii unui cetăţean din judeţul Mehedinţi, pentru că numărul echipajelor medicale de urgenţă va /…/ în mod semnificativ. Asistenţii medicali, astăzi, în totalitate şi-au exprimat refuzul de a mai efectua gărzi şi asta va avea ca efect începerea turelor de serviciu cu un număr de patru şi cinci echipaje, total insuficient pentru cetăţenii judeţului Mehedinţi”.
Ambulanţa Mehedinţi are şi probleme grave de personal şi în multe cazuri se lucrează doar cu un medic pe tură. Amina Nicolicea, medic: „Nu suntem doi medici, unul de gardă şi unul de tură. De obicei plecăm în curse lungi, în afara judeţului. În acest timp, dus-întors, pot să se întâmple o grămadă de situaţii critice pe care numai asistenţii le gestionează”.
Conducerea Salvării a declarat că va analiza nemulţumirile salariaţilor şi va încerca să rezolve doleanţele.

Sursa: antena satelor