fbpx
Acasă Fapt divers Pompa de insulină joacă rolul unui pancreas artificial

Pompa de insulină joacă rolul unui pancreas artificial

Profesor doctor Maria Moţa: „Acest dispozitiv poate opri administrarea de insulină în caz de hipoglicemie, una dintre complicaţiile acute ale diabetului zaharat”

Pompa de insulină, un dispozitiv medical modern care îndeplineşte funcţiile unui pancreas artificial, ar putea să ajungă în curând la mai mulţi pacienţi. Unul dintre cele mai performante modele ale acestui dispozitiv se va afla, din toamna anului 2018, și la îndemâna pacienților români insulinodependenți, a precizat fostul preşedinte al Societăţii Române de Diabet, profesor doctor Maria Moţa.

Aceasta a afirmat că demersul este susţinut de Ministerele Sănătăţii şi de cel al Finanţelor. „Dacă în urmă cu 16 ani, în România noi auzeam de pompa de insulină, acum ne apropiem de 1.000 de pacienţi trataţi cu ajutorul pompei de insulină şi eu sper că în acest an centenar va intra pe piaţă şi una dintre pompele de insulină ultramoderne, care mimează pancreasul artificial, o pompă care poate opri administrarea de insulină în caz de hipoglicemie, una dintre complicaţiile acute ale diabetului zaharat”, a declarat aceasta.

Ce este pompa de insulină?

Obiectivul principal al tratamentului de diabet zaharat de tip 1 îl reprezintă ținerea sub control a zaharurilor din sânge. Pancreasul bolnavului de diabet zaharat de tip 1 nu secretă însă insulina necesară și atunci aceasta trebuie suplimentată din surse exterioare, în scopul creșterii șanselor pentru o viață fără complicații de sănătate.

Articolul continua mai jos

Pancreasul, la persoanele care nu suferă de diabet, nu va secreta doar insulină, ci, analizând nevoile organismului, o va „elibera” în momente optime. Pompa de insulină este exact acel dispozitiv medical care va administra la timp doza de insulină necesară diabeticului,24 de ore pe zi.

Cum funcționează pompa de insulină

Pompa de insulină eliberează insulina timp de 24 de ore pe zi, printr-un cateter plasat sub piele. Dozele de insulina pot fi eliberate sub foma de: Rate bazale – continuu, în timpul celor 24 de ore, menținând nivelurile de glucoză din sânge între mese sau peste noapte; Bolus – în doze care acoperă carbohidrații pe care i-ai mâncat la o masă; Doze de corecție sau suplimentare – prin programarea unui nou bolus, pentru a echilibra nivelul de glucoză din sânge, aducând glucoza înapoi la intervalul țintă.

Pompa de insulină trebuie purtată pe corp, la curea, în buzunar, atașată printr-un sistem la lenjeria intimă. În timpul somnului se va fixa pe pat, lângă bolnav, într-o poziție fixă. La duș, cu excepția modelelor care sunt însoțite de cutii speciale rezistente la umezeală, pompele au posibilitatea să fie deconectate. Toate pompele de insulină au un port de deconectare, tocmai date fiind activitaăți precum înotul, baia sau dușul.

Vezi și Ovidiu Bojor – Cum a descoperit Insulina vegetală și câteva rețete de viață lungă

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Radioterapia în cancerul de prostată

Cancerul de prostată reprezintă a doua cea mai frecventă neoplazie întâlnită în România, incidența...

Epilepsia – Simptome, cauze, factori de risc, tratament

Epilepsia reprezintă o tulburare a sistemului nervos central în care activitatea creierului devine anormală-au...

Atacul de panică – simptome, diagnostic și tratament

Atacul de panică şi tulburarea de panică fac parte din grupul tulburărilor anxioase. Atacul...

Osteoartrita – tratată cu celule stem printr-o tehnică nouă

Osteoartrita - noi tehnici de tratament. Cercetătorii britanici au afirmat că o nouă tehnică...

Alergia la praf – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Alergia la praf este cunoscută drept reacția alergică la acarienii care populează praful de...

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Echilibrul, mereu sinonim cu sănătatea Colesterolul este o grăsime. Una specială pentru noi, oamenii. Din...