fbpx

Unul din trei români bolnavi cronici nu găsesc medicamente

Criza medicamentelor pentru bolnavii cronici se adâncește. Potrivit unui studiu IRES, celor aproape 2.000 de medicamente retrase de producători li se vor adăuga alte 2.300 de medicamente. Acestea vor dispărea de pe piaţă în perioada imediat următoare. 60% din acestea sunt medicamente sub 25 de lei. Medicamentele sunt utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi şi, în marea lor majoritate, fabricate în România.

Unul din trei români care suferă de o boală cronică nu găsește medicamente

Unul din 3 români care suferă de o boală cronică nu găseşte medicamente prescrise pe reţetă atunci când intră în prima farmacie. Situația va deveni dramatică în mai puţin de un an, susţine APMGR. Deja există o criză majoră a medicamentelor importante, a celor oncologice, precum Cisplatin, Tamoxifen, Fluorouracil sau Flutamidă.

Calculul diferențiat al taxei claw-back, o soluție pentru a preveni dispariția medicamentelor

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice consideră că doar calculul diferenţiat al taxei clawback poate stopa dispariția medicamentelor pentru bolnavii cronici.

„Taxa clawback are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preţ scăzut, prin urmare acestea ajung să aibă un preţ sub costul de producţie. Sunt scoase din fabricaţie sau oprite de la comercializare,” a declarat Adrian Grecu, preşedintele APMGR.

- Articolul continua mai jos-

Taxa clawback nu se calculează la preţul de producător, ci la preţul de vânzare cu amănuntul. Taxa clawback reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, în comparaţie cu cca 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei.

Conform simulărilor CNAS, prin introducerea metodei de calcul diferenţiat al taxei clawback în funcţie de preţul de referinţă generic, încasările din taxa clawback ar putea fi mai mici cu cel mult 0.11 milioane lei în perioada 1 ianuarie 2018 – 1 aprilie 2019 (cinci trimestre). Taxa clawback s-ar reduce pentru medicamentele ieftine la 18.57% în trimestrul 4 al acestui an.  Dacă modul actual de calcul al taxei rămâne neschimbat, nivelul este de 27.53%.

APMGR consideră că implementarea acestui calcul diferenţiat, concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat reprezintă singurele măsuri care pot opri dispariţia medicamentelor ieftine din România.

Citește și:

APMGR: Salvaţi medicamentele ieftine şi viaţa pacienţilor!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari