Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iași va avea încă un accelerator de particule.
Numărul mare de solicitări pentru cele două acceleratoare existente a determinat ca lista de așteptare să fie de două luni și jumătate.
Zilnic peste 140 de pacienţi sunt planificaţi pentru efectuarea de investigaţii la cele două acceleratoare de particule.
„Suntem în perioada de derulare a procedurii de achiziţie pentru lucrări de construcţie a unui buncăr în clădirea de pe strada Ion Creangă. Acolo avem un spaţiu de cazare de 20 de paturi. Deasupra buncărului vom mai putea construi un spaţiu cu alte 20 de paturi. Din fonduri proprii vom construi structura de rezistenţă a buncărului, în valoare de 1,8 milioane de lei. Banca Mondială va amenaja interioarele şi va dota cu un accelerator”, a declarat Mirela Grosu, potrivit AGERPRES.
Institutul Regional de Oncologie este unica unitate de profil din zona estică a României.
Institutul Regional de Oncologie Iași, unitate sanitară cu 300 paturi a fost înființat prin Hotararea de Guvern nr. 583/13.03.2009 și funcționează efectiv începând cu data de 25 martie 2012 .
Spatiile acestei unitati se înscriu în necesarul functional al unei unitati sanitare cu profil oncologic, conform reglementarilor legale în vigoare, astfel incât sa ofere populatiei din toate judetele Moldovei ceea ce este necesar: eficienta, cresterea calitatii actului medical, cresterea accesibilitatii la servicii complete si realizarea unui sistem medical integrat, multidisciplinar, a specialitatilor pentru toate localizarile neoplazice.
Având în vedere dimensiunea, complexitatea si urgenta pe care o reprezinta cancerul ca problema prioritara de sanatate publica, înfiintarea Institutului Regional de Oncologie a corectat deja dezechilibrul actual existent între Moldova ( cu o suprafata de 44.000 km² si aproximativ 4 milioane locuitori) si celelalte provincii istorice ale tarii.
Citește și:
Bolnavi de cancer din Galați, nevoiți să apeleze la alte spitale din țară