Scolioza la copii, tratată într-o tabără specială

Un proiect inovativ iniţiat în urmă cu trei ani la Târgu Mureş şi-a propus să abordeze în mod practic scolioza la copii şi adolescenţi, pe fondul statisticilor care indică existenţa la nivel naţional a aproximativ 60.000 de copii care suferă de această afecţiune.

Scolioza la copii şi adolescenţi – Tabăra ScoliCamp

Astfel, Centrul Naţional de Reabilitare OrtoProfil din Târgu Mureş a iniţiat, în premieră în România, Tabăra ScoliCamp, în cadrul căreia participanţii pot beneficia de un program complex, care cuprinde terapii moderne în managementul scoliozei, consiliere psihologică, integrare şi acceptare socială.

Organizatorii susţin că, în cadrul taberei, tinerii conştientizează importanţa folosirii corsetului, considerat ‘aliatul cel mai de seamă al adolescentului în perioada terapiei’, mai ales că această afecţiune apare predominant la adolescenţii de sex feminin în proporţie de 72%, iar formele severe apar în proporţie de 10:1 la fete.

Ce este scolioza ?

‘Scolioza reprezintă o deformare tridimensională a coloanei vertebrale. Istoria naturală a afecţiunii implică etiologie plurifactorială. La nivel mondial, aproximativ 4% dintre adolescenţi sunt afectaţi de modificări cronice evolutive ale coloanei vertebrale, din care aproape 1% au indicaţie chirurgicală. Pe lângă alţi indicatori, unghiul Cobb ne ajută să stadializăm o scolioză. Tratamentul actual se bazează pe kinetoterapie pentru pacienţii al cărui unghi Cobb nu depăşeşte 30 de grade. Un unghi Cobb ce depăşeşte 30 de grade, dar se situează sub limita de 50 de grade impune, pe lângă kinetoterapie, purtarea unui corset (indicat de către medicul ortoped pediatru în funcţie de caracteristicile scoliozei). Pacienţii având un unghi Cobb ce depăşeşte 50 de grade au indicaţie chirurgicală’, a arătat as. univ. dr. Alexandru Herdea, medic rezident Ortopedie Pediatrică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’.

- Articolul continua mai jos-

Bogdan Goga, fizioterapeut în cadrul Centrului de Recuperare Medicală ‘Terapie pentru Mişcare’ susţine că aproximativ 60.000 de copii din România suferă de scolioză şi că această afecţiune, dacă nu e diagnosticată la timp, poate cauza grave probleme de sănătate, care duce la scăderea stimei de sine, iar din acest motiv adolescenţii ajung chiar la limitarea relaţiilor sociale.

Terapia Schroth și scolioza

El a arătat că, din fericire, scolioza la copii şi adolescenţi poate fi tratată eficient cu ajutorul terapiei, după principiile Schroth, o metodă inovativă, bazată pe o serie de exerciţii care vizează elongaţia trunchiului şi corectarea asimetriilor coloanei.

Fizioterapeutul afirmă că, executată corect şi consecvent, terapia Schroth poate fi soluţia optimă pentru a evita operaţia în cazul copiilor care au scolioză, însă condiţia pentru vindecare este ca părintele să depisteze şi să se prezinte cu copilul la fizioterapeut în stadiul incipient al afecţiunii.

‘Scopul tratării precoce a acestei afecţiuni este de a preîntâmpina intervenţia chirurgicală. Terapia conform principiilor Schroth, înregistrează cele mai notabile rezultate în recuperarea scoliozei şi cuprinde un program de exerciţii fizice, concepute special pentru a corecta deviaţia coloanei vertebrale. Exerciţiile se efectuează sub atenta supraveghere a kinetoterapeutului, scopul terapiei fiind obţinerea posturii fiziologice vertebrale prin elongaţia activă a acesteia, derotarea vertebrelor prin respiraţie tridimensională, precum şi tonifierea musculaturii în poziţia maximă corectivă. Acest tip de tratament al scoliozei este indicat pacienţilor de la vârsta de 8 ani, iar durata terapiei este stabilită de către kinetoterapeut. Terapia trebuie asociată cu purtarea obligatorie a corsetului special (corset Cheneau) pentru corecţia scoliozei. Dorim să accentuăm importanţa terapeutică a utilizării corsetului personalizat. În cazul în care nu este fabricat pe măsură individuală poate face mai mult rău decât bine!’, a declarat kinetoterapeutul Bogdan Goga, fondatorul Centrului ‘Terapie pentru Mişcare’.

Scolioza – metode eficiente de terapie

Fizioterapeutul a precizat că terapia are o eficienţă rapidă în cazul copiilor şi adolescenţilor, având rezultate vizibile în doar câteva săptămâni, condiţia fiind ca exerciţiile să fie realizate corect.

‘Practic, este vorba despre o muncă în echipă, între copil şi fizioterapeut, care poate avea rezultate remarcabile atunci când urmăm nişte obiective şi un traseu bine definit: îmbunătăţirea posturii şi aspectului estetic, stoparea progresiei curburilor şi reducerea semnificativă a acestora, îmbunătăţirea capacităţii cardio – pulmonare, îmbunătăţirea stării psihice a pacientului, facilitarea corecţiei posturii asimetrice, învăţarea de către pacient a menţinerii posturii corecte pe tot parcursul zilei’, a afirmat Bogdan Goga.

- Articolul continua mai jos-

În acest an, a treia ediţie a Taberei ScoliCamp Târgu Mureş s-a desfăşurat în perioada 5-11 august, ocazie cu care specialiştii au evidenţiat necesitatea introducerii în şcoli a unui Program de Screening a Scoliozei, astfel încât afecţiunea să poată fi depistată la timp pentru a fi tratată.

‘Având în vedere acest număr ridicat de cazuri, facem un apel la reprezentanţii autorităţilor din domeniul sanitar de a analiza necesitatea introducerii în şcoală a Programului de Screening a Scoliozei. Având în vedere că în unele state acest tip de screening este reglementat legal şi ţinând cont de faptul că majoritatea organizaţiilor şi experţilor medicali susţin acest program, suntem convinşi că un diagnostic precoce va conduce la un tratament în fază incipientă a scoliozei şi astfel va determina stoparea sau corectarea deviaţiei coloanei vertebrale’, a declarat Szilágyi Zsolt, kinetoterapeut al Centrului Naţional de Reabilitare OrtoProfil.

Specialiştii Centrului Naţional de Reabilitare din Târgu Mureş susţin că cea mai frecventă formă de scolioză este cea idiopatică, dar că etiologia afecţiunii nu este pe deplin elucidată, motiv pentru care există controverse pe această temă în lumea medicală.

‘Acest tip de scolioză este mai des întâlnit în cazul fetelor, cu modificări semnificative în perioada prepubertară şi pubertară. Odată depistată, trebuie început un program de reabilitare complex care este compus din terapie tridimensională conform principiilor Schroth, terapia Vojta, terapie manuală şi purtarea unui corset realizat pe măsură individuală. Pentru a avea o eficienţă sporită trebuie eliminaţi şi factorii ce pot contribui la agravarea scoliozei, cum ar fi: poziţia necorespunzătoare în bancă la şcoală, ghiozdanul mult prea încărcat sau încălţămintea neadecvată. Astfel, printr-un program de educaţie personalizat pe fiecare pacient în parte, acesta poate dobândi un stil de viaţă ce va conduce către corecţia scoliozei şi nu către agravarea sa’, susţin specialiştii în fizioterapie.

ScoliCamp, prima Tabără de Scolioză din România, a fost distinsă anul trecut cu Premiul Publicului la categoria ‘Inovaţie în Sprijinul Pacienţilor’ în cadrul galei Premiilor COPAC (Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România) ediţia a II-a, unde au participat oficiali din sănătate, medici, asistenţi medicali, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi şi alte ONG-uri din sănătate.

AGERPRES

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari