Caravana medicală „Uniți sub tricolor prin sănătate” ajunge, în acest final de săptămână, într-o comună montană vâlceană. Sâmbătă, 25 august, între orele 9:00-16:00, o echipă din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” Pitești condusă de comandantul spitalului, colonel (medic) Gigel Guiță-Alexandru, va fi prezentă în comuna Perișani (Vâlcea) cu medici în specialitățile medicale: medicină internă, medicină de familie, ortopedie, stomatologie cardiologie, pneumologie, , O.R.L., psihiatrie, A.T.I, și un ofițer psiholog. Locul de desfășurare al acestei acțiuni este Școala Profesională Perișani, din localitate. „În România există, din păcate, zone defavorizate din punctul de vedere al serviciilor medicale, unde fie nu au deloc medic de familie, fie au foarte puțini, față de numărul de locuitori, de populația din zona respectivă. Aceste localități noi le-am identificat în zonele de munte, unde sunt sate izolate, împrăștiate”, spune colonel (medic) Gigel Guiță-Alexandru.
Asistența de urgență va fi asigurată, la caravana medicală de sâmbătă, de Compartimentul Primiri Urgențe, iar suportul logistic va fi asigurat de personalul încadrat în managementul calității, comunicare și relații publice, informatică și administrativ.
„Ar trebui să spunem, înainte de toate, despre Caravana medicală „Uniți sub tricolor prin sănătate” că este o campanie umanitară inițiată de Ministerul Apărării Naționale, fiind coordonată de Direcția Medicală. Caravana medicală se desfășoară în toate spitalele militare din provincie”, a precizat, în exclusivitate pentru Ziar Medical, dna Carmen-Elena Lis, purtător de cuvânt al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” din Pitești.
Medici din mai multe specializări consultă populația rurală din zonă
„Ce este de remarcat e că oamenii au primit acțiunea noastră cu mare receptivitate. Au fost oameni care chiar nu aveau nevoie de un consult medical, dar au venit pur și simplu să vadă acțiunea Armatei în sate, în comunele din România”, spune comandantul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” din Pitești, dl. colonel (medic) Gigel Guiță-Alexandru.
La acțiunile Caravanei medicale „Uniți sub tricolor prin sănătate” se prezintă la consult oameni de vârstele, din acele localități. Unii dintre ei, poate, nu au mai beneficiat de un consult de specialitate de zeci de ani, dar, adeseori, spre surpriza medicilor care participă, bătrânii nu prezintă afecțiuni medicale complexe. „Am întâlnit acolo oameni în putere, la 80 de ani, care muncesc, dar asta denotă activitatea fizică pe care au făcut-o toată viața, în fiecare zi. Probabil o influență au avut-o și alimentația și factori de mediu”, spune în exclusivitate pentru Ziar Medical comandantul spitalului militar din Pitești. „Sigur, noi vedem la fața locului care sunt problemele medicale ale populației, dar noi suntem atât de bine pregătiți încât luăm cu noi o ambulanță cu tot ceea ce este necesar pentru a putea interveni inclusiv în situații majore, cum ar fi un stop cardiac ș.a.m.d. Cu această ambulanță ne putem deplasa și la domiciliul persoanelor care nu sunt deplasabile. Iar toți locuitorii zonei respective care ni se adresează prima dată trec printr-o zonă de triaj, de unde sunt dirijați către diverse specialități”. Aflăm că, la o intervenție de acest gen, se adresează echipei din caravana medicală aproximativ 120-150 de persoane, deci undeva spre 10% din populația totală a acelei zone.
Vezi și Caravana Medicală a ajuns în satul Boarta prin medicii Spitalului Militar din Sibiu
Pregătirea unei astfel de campanii – care se derulează o dată pe lună – durează aproximativ trei săptămâni. „Suntem sprijiniți de autoritățile locale, cu care luăm legătura înainte, pentru a ne pune la dispoziție un spațiu închis, dar suntem pregătiți să acționăm și în aer liber”, spune colonel (medic) Gigel Guiță-Alexandru.
Cum se derulează o astfel de acțiune? În spațiile puse la dispoziție de autorități, cadrele medicale care participă la caravană desfășoară aproximativ 8-10 cabinete. Caravana medicală „Uniți sub tricolor prin sănătate” beneficiază, local, și de sprijinul garnizoanei medicale din zona unde se derulează fiecare acțiune. În ce privește medicii care iau parte la acțiunile desfășurate în teritoriu, să menționăm că ei participă ca voluntari, în timpul lor liber, iar activitatea de bază a spitalului militar piteștean nu este perturbată în niciun fel. „Nu este o obligație de serviciu”, ține să precizeze colonel (medic) Gigel Guiță-Alexandru. „Medicii s-au înscris voluntar și avem deja o listă foarte lungă de așteptare pentru acțiunile viitoare”.
Acțiuni ale Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” în Caravana medicală „Uniți sub tricolor prin sănătate”
Prima acțiune a echipei medicale a avut loc în comuna Brăduleț, situată în nord-vestul județului Argeș, având în componență nouă sate în care locuiesc peste 2000 de oameni.
Sâmbătă, 16 iunie, o echipă din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” Pitești condusă de comandantul spitalului, colonel (medic) Gigel Guiță-Alexandru, a fost prezentă în comuna Brăduleț cu medici ofițeri în specialitățile medicale: cardiologie, chirurgie, medicină de familie, medici – personal civil în specialitățile: O.R.L. , neurologie și un ofițer psiholog.
O altă acțiune a echipei medicale a avut loc în comuna Pucheni, situată în nord-vestul județului Dâmbovița, având în componență cinci sate în care locuiesc peste 1.800 de oameni. Sâmbătă, 21 iulie o echipă din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Ion Jianu” Pitești condusă de directorul medical, colonel medic Tudor Gheorghe, a fost prezentă în comuna Pucheni cu medici în specialitățile medicale: dermatologie, cardiologie, psihiatrie, medicină internă, medicină de familie, O.R.L.
Campania umanitară se desfășoară în perioada iunie-decembrie 2018 în localități din județele Argeș, Vâlcea și Dâmbovița.