Alocarea pentru cheltuieli pentru sănătate este de doar 4.9% din PIB. Procentul este în scădere de la 5,7 % în 2010 şi mult sub media UE, de 9,9%. Suntem codaşi la majoritatea indicatorilor de sănătate.
Pacienții oncologici nu beneficiază la timp de tratamente
Uniunea Europeană a semnalat o serie de tendinţe nefavorabile, inclusiv creşterea ratelor de mortalitate pentru cele mai frecvente cauze de deces (boli cardiovasculare şi cancer pulmonar, de sân şi colorectal). De asemenea există o creştere a numărului de cazuri noi de HIV/SIDA şi scăderea dramatică a ratelor de imunizare.
Primim mesaje disperate de la pacienţi cronici în general şi de la pacienţii oncologici puşi pe liste de aşteptare. Aceștia nu beneficiază la timp de tratamentele recomandate. Aici ne referim fie la radioterapie, chimioterapie sau terapii imuno-oncologice.
Mai puțini bani pentru Sănătate la rectificarea bugetară
În proiectul de Ordonanţă pentru rectificarea bugetului de stat apare o tăiere de 1,5 miliarde RON credite de angajament şi 2,5 miliarde RON credite bugetare de la titlul bunuri şi servicii. Există spitale în care 80% din resursele financiare se duc către salariile personalului şi doar 5% către achiziţia de medicamente. Soluţia nu este să taiaţi din bugetul şi asa extrem de firav al sănătăţii. Trebuie să puneţi accent pe eficientizare şi pe o finanţare corectă a programelor naţionale curative, inclusiv o finanţare corectă a sistemului în sine.
Situaţia este una dramatică, întrucât boala nu aşteaptă, iar numărul persoanelor diagnosticate cu boli cronice e în continuă creştere.
În fiecare zi din viaţa unui pacient, fără tratamente, contează, cancerul nu aşteaptă. Numărul celor ce se alătură armatei morţilor-vii pentru a-şi cere dreptul la tratament e în continuă creştere. Nu vă mai puneţi numele pe certificatele de deces a celor care nu şi-au primit tratamentele la timp şi nu mai faceţi declaraţii populiste de genul introducerii pe lista de compensate a nu ştiu câte medicamente la care, în realitate, nu avem acces!
Aşa cum am mai afirmat, bolile cronice nu se tratează de politicieni cu promisiuni şi amânări, se tratează de către medicii specialişti cu medicamente recomandate şi administrate la timp pacienţilor, imediat şi necondiţionat, fără niciun fel de discriminare, conform Cartei Europene a Drepturilor Pacientului!
Citește și: