Program de specializare pentru medici în medicina de călătorie

Până nu de mult, medicina de călătorie se limita la profilaxia malariei şi vaccinarea contra febrei tifoide, febrei galbene şi a holerei, precum şi la câteva sfaturi privind diareea călătorului. În ultimii ani, cunoştinţele ştiinţifice în domeniu s-au dezvoltat considerabil. Mai multe specialităţi medicale au devenit implicate în prevenirea şi tratarea problemelor medicale care pot apare în călătoriile internaţionale. Bolile emergente şi reemergente cu care ne confruntăm în ultima perioadă sunt febrele hemoragice precum Ebola, febra Dengue, Zika, Chikungunya.

Atestat pentru Medicina de călătorie

Programul de obținere a atestatului de studii complementare în Medicina de călătorie, a apărut din necesitatea prevenirii îmbolnăvirii călătorilor internaționali.

Proiectul programului se adresează mai multor categorii de specialiști din domeniul medical, chirurgical, respectiv specialiști în medicina de familie.

Medicina de călătorie vizează și un ansamblu de patologii ce pot să apară sau pot să fie agravate în cursul călătoriilor.
Programul de studii complementare în domeniul prevenirii patologiilor asociate călătoriilor internatționale cuprinde toate acele elemente educaționale necesare însușirii abilității de a acorda consultația înainte de călătorii în scopul prevenirii bolilor ce pot fi dobândite în cursul acestora.

Programul este destinat cu predilecție medicilor din specialități medicale incluzând boli infecțioase, medicina de familie, medicina interna, pediatrie.

Programul are o durată de patru săptămâni derulate pe parcursul a patru luni, totalizând un număr de 80 de ore.

Programul va fi coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, iar centrele în care se va desfășura sunt: Clinica 1 Boli Infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase Prof Dr Matei Bals și Universitatea Ovidius din Constanța, Spitalul de boli Infecțioase.
Atestatul dobândit conferă posesorului său dreptul de a acorda consultații în domeniul medicinii de călătorie.

Citește și:

Bolile infecțioase – profilaxia și tratamentul lor, în călătorii (VIDEO)