Factorii de mediu și poluarea joacă un rol decisiv în declanșarea alergiilor la polen.
Conform unui studiu realizat de cercetătorii Centrului de Alergologie și Mediu (ZAUM) din Munchen, nu polenul în sine este factorul determinant, ci poluarea în creștere și schimbările de mediu. Polenul și alergiile la polen sunt angrenate într-un proces influențabil și instabil, dependent de nivelul de poluare.
“Alergia la polen este o boală cauzată de problemele de mediu. Polenul intră în combinație cu praful foarte fin și diversele noxe din orașele mari. Această combinație se transformă într-o particulă care trece prin piele, mucoasele respiratorii, ulterior ajungând în sânge, unde declanșează și alergia.” Dr. Haldor Holesch, specialist în cadrul centrului de sănătate și medicină integrativă Transilvania Healing Centre.
La nivelul României, nivelul poluării depășește limita europeană. Conform studiului realizat de Eurostat, nivelul de poluare, în anul 2017, era de 25 µg/m3. Aceasta este peste limita europeană de 22,5 µg/m3.
Agenţia Europeană a Mediului informează că 28.000 de români mor anual din cauze asociate aerului poluat, precum bronşitele și astmul, iar aproximativ 1 milion de români suferă de alergii respiratorii, care de fapt, pot fi alergii la polen, neidentificate.
La nivel local, potrivit raportului emis de Planul de calitate a aerului pentru municipiul Cluj-Napoca, între anii 2010 – 2014, 900 de persoane / an au decedat în Cluj-Napoca datorită bolilor cauzate sau asociate cu poluarea aerului.
Citește și: