Ziua de 1 august a fost desemnată ca fiind Ziua Națională a Salvamontului. Această lună a fost aleasă deoarece este considerată una dintre cele mai grele luni pentru salvamontiști, fiind caracterizată prin multe accidente cu grad ridicat de dificultate. Cu prilejul acestei zile, salvatorii montani sărbătoresc prin muncă, fiind la datorie dispuși să întervină pentru cei aflați în dificultate, oferindu-le primul ajutor la nevoie sau chiar informații pentru evitarea unor posibile tragedii.
Ziua Națională a Salvamontului – Începuturi
Primele echipe de voluntari s-au constituit în 1905 în Sibiu, urmând ca în 1991 să se constituie ANSMR (Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România). Dispeceratul Naţional Salvamont a fost înființat în 2004 fiind constituit din echipe mixte, specialiști și voluntari. Principalele obiective ale acestor echipe le constituie patrularea preventivă, prezența permanentă la punctele Salvamont, căutarea persoanelor rătăcite sau accidentate, acordarea primului ajutor și transportarea răniților din zona montană într-una sigură.
În interviul următor, șef serviciu Salvamont-Salvaspeo Mureș, domnul Kovacs Zoltan Robert, ne va dezvălui ce înseamnă să fii un salvamontist dedicat, mereu pregătit să înfrunți greutăți pentru a salva vieți – un interviu realizat pentru a marca Ziua Națională a Salvamontului
Ziua Națională a Salvamontului – Salvamont Mureș
Rep: De când există Salvamont Mureș? Și care este echipa actuală?
Kovacs Z.R.: “Echipa Salvamont Mureș a fost înființată în anul 2005, fiind una dintre cele mai tinere echipe din țară. În momentul de față echipa se compune din 8 angajați și peste 40 de voluntari /colaboratori, din care 30 de persoane sunt salvatori montani atestați, 10 salvatori speologi, 8 scafandri, 8 paramedici și 3 medici și 1 echipaj canin.”
Rep: Care este aria de acoperire geografică unde acționați?
Kovacs Z.R.: “Aria de acoperire sunt munții Călimani zona județului Mureș și Munții Gurghiu respectiv zonele turistice din județ unde avem teren greu accesibil (dealuri, păduri etc…) Practic intervenim în tot județul Mureș dacă este nevoie de echipa noastră.”
Rep: În echipă aveți numeroși colaboratori, acestia sunt voluntari, ce pregătire au? Care sunt criteriile de selecție pentru a putea fi luat în echipa de salvamontiști?
Kovacs Z.R.: “Da, la Salvamont Mureș avem mulți colaboratori, din care 80% deja sunt salvatori montani atestați, paramedici sau medici. Suntem deschiși să primim în cadrul voluntarilor pe oricine care are și experiență montană sau speologică și se poate integra în echipa noastră. Nu sunt criterii dure să devii voluntar la Salvamont Mureș, dar trebuie să ai experiență montană și este bine să știi să schiezi. Trebuie să ai minim 16 ani și să fii deschis să înveți. Cățărare, schi off piste, scufundări, speologie, prim ajutor, etc. După doi ani de voluntariat trebuie să treci de un test intern și dacă reușești te putem trimite la școlile naționale Salvamont sau Salvaspeo.”
Ziua Națională a Salvamontului – Despre Tehnici de supraviețuire
Rep: Primul ajutor acordat de salvamontiști într-o misiune respectă procedura clasică sau se merge și pe alte coordinate, gen “Tehnici de supraviețuire” (lipsa de aparatură specializată pe munte)
Kovacs Z.R.: “Primul ajutor este standard cu o procedură bine definită. Dotarea serviciului pentru prim ajutor este una bună și dacă este nevoie să folosim alte metode în afara de ceea ce este în procedură este numai în situația în care medicul este la fața locului sau avem convorbire telefonică cu el.”
Rep: Se știe că vara este sezonul în care majoritatea se avântă în drumeții pe munte. Vara aceasta fiind una foarte ploioasă, ați avut cazuri șa care a trebuit să vă deplasați?
Kovacs Z.R.: “Intervenții se pot întâmpla oricând și chiar și într-o vară așa de ploioasă turiștii, alpiniștii urcă pe munte. Am avut cazuri chair cu 20 – 25% mai multe ca în anul 2017.”
Rep: Vă rog să ne descrieți cel mai grav caz cu care s-a confruntat echipa Dvs până acum?
Kovacs Z.R.: “Pe munte toate cazurile sunt mai grave și mai dificile. Dar totuși cele mai grave sunt cele cu fracturi de coloană sau fracturile deschise. Dar nici traumele de cap nu sunt rare. Poate una dintre cel mai aparte caz al serviciului nostru a fost cănd pe munte am intervenit la o naștere.”
Citește și Sfaturi de călătorie pentru bolnavii de plămâni (VIDEO)
Rep: Care credeți că este principala cauză a accidentelor?
Kovacs Z.R.: “În cele mai multe cazuri accidentele apar din lipsa de experiență sau din lipsa de echipament adecvat. Este foarte important ca să ne pregătim pentru tura de munte pe care l-am ales! În primul rând trebuie verificat prognoza meteo și dacă timpul e nefavorabil, să amânăm excursia!
Să alegem echipamentul corespunzător și traseul ideal pentru cunoștiințele și experiența noastră. Este foarte important să anunțăm pe cineva unde mergem, ce vrem să facem și când preconizăm întoarcerea noastră, sigur cel mai indicat ar fi să anunțăm echipa de salvare montană din zona în care vom efectua excursia. Să nu uităm să avem la noi suficientă mâncare și apă. O lanternă în rucsac este foarte importantă pentru că dacă rămânem blocați pe munte, cu ajutorul ei putem coborâ sau semnaliza către echipele de salvare. Nici trusa de prim-ajutor nu trebuie uitat acasă.
Să nu uităm niciodată că muntele va rămâne acolo este mai bine să amânăm o excursie planificată decât să ne aventurăm pe traseele turistice pe un timp nefavorabil!”, a conchis domnul Kovacs.
Un articol de CARMEN POGĂCIAN