fbpx
Acasă Video ZM Profesioniști în sănătate, nu meseriași! (VIDEO)

Profesioniști în sănătate, nu meseriași! (VIDEO)

- cu Minodora Chicea, președinta Filialei Bacău a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moaselor si Asistenților Medicali din România, despre pregătirea profesională a asistenților

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moaselor si Asistenților Medicali din România insistă pe calitatea membrilor breslei lor. „Suntem profesioniști în sănătate, nu meseriași!”, îmi spunea, la recenta noastră întâlnire, dna Minodora Chicea, președinta filialei Bacău a OAMGMAMR.

E și un motiv pentru care parcursul celor ce decid să activeze în acest domeniu e urmărit încă de pe băncile școlii. Pentru a deveni veritabili profesioniști în sănătate, aceștia sunt sprijiniți și integrați și integrați profesional, în programe de practică medicală bine gândite și eficientizate. Vorbim aici de tineri cu vocație, dar și de persoane mai puțin tinere, care și-au re-determinat și re-trasat existența, alegând o profesie în domeniul medical, alegând să fie aproape de omul aflat în suferință.

Formarea continuă – un „must” pentru toți cei ce sunt profesioniști în sănătate

Dar, spune președinta filialei Bacău a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moaselor si Asistenților Medicali din România, formarea inițială nu este suficientă pentru această minunată breaslă de profesioniști în sănătate.

Articolul continua mai jos

„Filiala Bacău se preocupă de pregătirea și perfecționarea continuă a asistenților medicali, de promovara lui în rândul populației, de statutul asistentului medical, de a oferi populației servicii de îngrijire de calitate și de a asigura securitatea în munca de fiecare zi a asistentului medical”, precizează Minodora Chicea.

La nivelul județului Bacău activează peste 4.200 de asistenți medicali, cuprinși în cele 7 spitale din județ, începând cu Spitalul județean Bacău, unde sunt angajați peste 1.000 de asistenți medicali. În Spitalul Municipal din Onești lucrează un număr de 350 de asistenți medicali, Spitalul Municipal de Urgență Moinești are un efectiv de 250 de asistenți medicali, Spitalul Orășenesc Comănești – un efectiv de 80 de asistenți medicali, Spitalul Orășenesc Buhuși cu un efectiv de 78 de asistenți medicali. Profesioniști în sănătate regăsim, de asemenea în spitalele, clinicile, laboratoarele și cabinetele medicale private din județ, cei din cabinetele de medicină de familie sau de medicină școlară – și mai adăugăm aici câteva sute.

„Să nu uităm însă că în Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moaselor si Asistenților Medicali din România îi regăsim și pe asistenții medicali de farmacie, iar la nivelul județului Bacău sunt în număr de 500 de membri activi ai OAMGMAMR. Avem și asistenții medicali de radiologie, din cadrul serviciilor de specialitate. Și să nu omite faptul că avem bazele de tratament de balneofizioterapie și recuperare medicală, apoi unități private privind recuperarea, unde activează peste 200 de asistenți medicali de balneofiziokinetoterapie”.

Cum se realizează pregătirea continuă? „La nivel de școală națională de sănătate publică, asistenții medicali generaliști care lucrează în astfel de unități cu specialități diferite au avut posibilitatea să facă acel curs de specializare de un an de zile, în cadru centrelor universitare. Pregătirea s-a realizat pe următoarele specialități: laborator, balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, nutriție și dietetică”, precizează asist. Minodora Chicea. „Le doresc colegilor să dovedească societății și lor că sunt profesioniști în sănătate, nu meseriași. Pentru că în această profesie nu te poți numi meseriaș, ci te numești un profesionist, iar munca ta îți dă în fiecare moment posibilitatea dezvoltării tale profesionale, ca asistent de înaltă ținută medicală”.

Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice

Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Hipertensiunea arterială – cauze și tratament

Hipertensiunea arterială (HTA) contribuie la apariția a peste jumătate din bolile cardiovasculare și  este...

Ciroza hepatică și alte boli avansate ale ficatului – simptome, diagnostic și tratament

Ciroza hepatică este o definiție histologică, în general, dar este bine cunoscută de toată...

Hernia – Tehnici complexe, minim invazive în chirurgia herniilor

Hernia reprezintă o afecțiune frecvent întâlnită în patologia chirurgicală, în special la sexul masculin,...

Boala varicoasă – Cauze, simptome, tratament

Sistemul venos al membrelor inferioare este format dintr-un sistem superficial - dispus imediat sub...

Astmul bronşic – diagnostic, simptome, tratament

Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a arborelui traheobronşic...

Bolnav în vacanță, în UE? Ce drepturi ai?

Bolnav în vacanță, într-o țară din Uniunea Europeană? Află ce drepturi ai, din punct...