Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO & galerie FOTO)

Vacanțele dublate de o sesiune de balneoterapie par să fie rezervate vârstelor mari. Stațiunile balneare au ca turiști un procent destul de mare de pensionari, care beneficiază de virtuțile terapeutice specifice fiecărui loc. Deși „educația pentru prevenția sănătății” ar trebui să ne învețe că o cură „la băi” e potrivită pentru orice vârstă. Și nu doar pentru tratamentul unor boli, ci și pentru prevenirea lor.

În acest final de august am călătorit într-o astfel de stațiune – Slănic Moldova, supranumită și „Perla Moldovei” – și am avut șansa să vizităm Secția Sanatorială de Recuperare, Medicină și Fizică și Balneoclimatologie. Am „probat” procedurile terapeutice și curele de ape minerale și am obținut, în exclusivitate pentru Ziar Medical, un interviu cu managerul acestei instituții medicale, dl asist. Vasile Pădurariu.

Peste 200 de ani de balneoterapie la Slănic Moldova

Ziar Medical – Domnule Vasile Pădurariu, ne aflăm într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din România cu activitate neîntreruptă – în Slănicul Moldovei cura cu ape minerale se face chiar din zorii secolului al XIX-lea. Iar dv sunteți unul dintre „veteranii” acestui loc (dacă putem spune așa), cu 44 de ani în slujba sănătății oamenilor, a celor care vin an de an, valuri-valuri, să bea „apă vie”, pe de o parte – pentru că vorbim aici de curele de apă minerală – dar să facă și alte tipuri de tratamente și proceduri pe care sanatoriul le oferă. Să începem dialogul nostru cu o scurtă istorie a sanatoriului din Slănic Moldova, în contextul stațiunii și dincolo de acest context.

Asist. Vasile Pădurariu – Sanatoriul în care ne aflăm acuma este o unitate relativ nouă. Slănicul a avut sanatorii mari în perioada de până în 1990, dar o parte s-au privatizat, o altă parte sunt neutilizate în scopul lor inițial, la ora actuală. Iar clădirea în care ne aflăm este reabilitată de către Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din București, a cărui secție externă suntem și noi.

- Articolul continua mai jos-

Oferim aici o largă paletă de  tratamente, pentru diferite boli, pe care le vom detalia ceva mai încolo. În acest moment avem o capacitate de 45 de locuri de cazare, pacienții vin la noi cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Se planifică prin recepția noastră și fac 14 zile de cură balneară, din care 10 zile de tratament cu câte șase proceduri pe zi și costă 590 de lei de persoană.

Avem pacienți din toată țara dar și din R. Moldova și Ucraina. Vin și solicită serviciile noastre pentru că avem introdusă o apă minerală în sanatoriu și toată hidroterapia se efectuează cu apă minerală. Aparatura și toate dotările sunt noi, iar anul trecut am dat în folosință și bazinul de kinetoterapie în apă minerală – tratament prin care suntem unici.

La Slănic Moldova a făcut balneoterapie scriitorul Ion Creangă

Ziar Medical – Vorbeați despre kinetoterapia cu apă minerală… e într-adevăr ceva rar. Am întâlnit ceva asemănător la Bad Gastein, în Austria – kinetoterapia în apa cu radon. Aici vorbim despre apa minerală specifică Slănicului Moldovei, cu proprietățile și virtuțile ei. Avem cura de apă minerală de băut, dar avem și cura cu apă minerală de scăldat.

Și asta îmi aduce aminte de o istorioară de acum aproape un secol și jumătate, când aici, la Slănic Moldova, veneau la băi Ion Creangă și unul dintre ciracii săi. Creangă – robust, celălalt – slab ca un țâr. Fiecare a primit ca terapie aceeași „rețetă”, ape de băut și băi în ape minerale, în vreme ce „băieșul” îi lovea cu crengi ale unor plante medicinale… Istorisea ciracul lui Creangă că, la sfârșitul curei de băi, Ion Creangă a ieșit mai rotofei decât intrase, iar el încă și mai slab! Sigur, aceasta este o anecdotă… dar sunt curioasă să știu cum se desfășoară aceste terapii, la Sanatoriul din Slănic Moldova?

Asist. Vasile Pădurariu – Apele minerale, aici, la Slănic Moldova, au fost descoperite în 1801 de serdarul Mihalache Spiridon. Există o legendă care spune că el mergea la vânătoare pe aceste meleaguri și a urmărit un cerb – nu știm dacă l-a rănit sau nu, dar, oricum, era istovit, și s-a oprit la un izvor, nu departe de albia Slănicului, să bea apă. Serdarul a gustat apa și și-a dat seama că este deosebită.

Teritoriile respective erau ale Epitropiei Sfântului Spiridon din Iași. El a dus apa la epitropie și acolo, cei învățați într-ale științelor medicale au spus că este o apă terapeutică și au trimis unele probe la Viena. După aceasta, au început cercetările și au fost puse în valoare apele minerale de la Slănic, prin balneoterapie .

- Articolul continua mai jos-

Citește și Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Avem un număr de 33 de izvoare pe o suprafață de două hectare de teren și ceea ce este foarte e că fiecare izvor are o compoziție diferită. Avem izvoare oligo-minerale cu 0,1-0,2% și alăturea, la 350-500 de metri, izvoare cu mineralizare de peste 22%, ceea ce este unic în Europa. De aceea, izvoarele au fost cercetate și au fost apreciate la expozițiile de ape minerale de la Viena, de la Paris, de la Frankfurt pe Main, unde au luat medalii de aur.

În balneoterapie – acuma folosim 13 izvoare în cură internă și externă. Fiecare izvor are indicațiile și contraindicațiile lui, dar, în totalitatea lor, acoperă întreaga paletă de boli digestive și reumatice.

E adevărat că Ion Creangă făcea băi în așa-zisele feredeie, care erau niște vase din lemn în care se turna apa minerală încălzită. Și intra în aceste feredeie ca să-și tămăduiască durerile de oase și, în același timp, făcea și cură de ape minerale, indicate de medicul stațiunii. Noi folosim, de exemplu, izvorul 3 pentru hidroterapie. Dar același izvor are o mineralizare excepțională și îl folosim și la cura internă. De fapt, este numit „regele apelor minerale de la Slănic Moldova”, prin compoziția geochimică și prin efectele terapeutice pe care le are.

Sunt apreciate apele, toți pacienții care vin își găsesc aici leacul atât pentru sfera digestivă, cât și pentru cea hepatică, pentru afecțiunile colonului… Și, printr-un program de ape minerale, cel care lua până acuma zilnic medicamente pentru digestie sau împotriva constipației… la noi găsește apa minerală potrivită pentru toate aceste afecțiuni.

Ziar Medical – Ați amintit aici cele 33 de izvoare care, cumva, urmează firul apei Slănicului, pârâul care a dat și numele stațiunii. Dar să spunem că pe lângă apa pe care o bei și apa în care te îmbăiezi există un al treilea element terapeutic, aici, la Slănic Moldova: cura de aer. Plimbările lungi, în aerul foarte curat, au și ele un rol în însănătoșirea pacienților…

-Articolul continua mai jos-

Asist. Vasile Pădurariu – Cura balneară în aer curat, cu ingestie de apă minerală, aduce o stare de bine pacienților. Aerul ozonat, încărcat de ioni negativi, și mediul sedativ, calm, de zonă submontană, induc somnul. Deci, cei care vin la Slănic, ca să se trateze cu apele minerale, au în același timp posiilitatea să reducă medicamentele specifice pentru insomnii și stări de neliniște.

Ziar Medical – Să trecem în revistă bolile pentru care Slănicul Moldovei oferă alinare și chiar vindecare…

Asist. Vasile Pădurariu – La Slănic Moldova se tratează o paletă largă de afecțiuni. Între acestea, cele ale aparatului digestiv: ulcer gastric, o gastrită hiperacidă sau hipoacidă; boli hepatice – hepatita cronică; dischinezii biliare; boli ale colonului – de la colon iritat la rezolvarea unor probleme precum constipația. Deci, realizăm un tratament complex pentru toată sfera digestivă. Dar Slănicul Moldovei nu este renumit numai pentru acestea. Noi avem posibilitatea, în baza de terapie a Sanatoriului, să tratăm și afecțiuni ale aparatului respirator – combinăm tratamentul din mina Salina cu inhalații cu aerosoli și inhalații cu ape minerale care au rol în vindecarea astmului bronșic, a bronșitei astmatiforme, a altor afecțiuni respiratorii. De asemenea, prin existența izvorului 3, Slănic Moldova a beneficiat de folosirea gazului mofetic. Este una dintre resursele de mofetă cele mai mari din România. Bolnavii cu afecțiuni cardiace folosesc această resursă pentru scăderea tensiunii arteriale și pentru creșterea tensiunii periferice. De asemenea, tratăm afecțiunile sistemului nervos, prin plimbările în aer curat, ozonat. Aplicăm aceste tratamente atât la copil, cât și la adult, și au rezultate spectaculoase.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari