fbpx

Solidaritatea Sanitară solicită recunoașterea orelor suplimentare în calculul stagiului de cotizare

Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaților. Practic aceștia solicită includerea în stagiu de colectare a orelor suplimentare.

Gărzile, luate în considerare la calculul stagiului de cotizare

Un medic care are gărzi efectuează pe lângă norma de bază un număr mediu de ore de muncă (în baza unui CIM separat). Este echivalent cu încă o jumătate de normă pe lună/an. Dacă acest medic a început activitatea profesională la 25 de ani, la vârsta standard de pensionare are un stagiu de cotizare efectivă echivalent cu 60 de ani de muncă față de 40 de ani de muncă pe care-i are un salariat cu un singur CIM.

Efectul firesc al acestei măsuri îl constituie reducerea proporțională a vârstei de pensionare. Medicul ar trebui să aibă dreptul la o reducere proporțională a vârstei de pensii dacă solicită acest lucru.

De această măsură ar beneficia peste 10.000 de medici (toți medicii care efectuează gărzi) și cca. 20.000 de asistente medicale.

- Articolul continua mai jos-

În forma actuală, proiectul legii pensiilor prevede asimilarea unor perioade ca fiind stagii de cotizare. Se ratează însă situațiile în care salariații au desfășurat efectiv activitate și au avut stagiu de cotizare.

Vor beneficia și cetățenii care lucrează în străinătate și, simultan, își „cumpără vechimea” în sistemul de pensii obligatorii din România.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari