CNAS a anunțat că va demara controale în spitalele din toată țara pentru a descoperi probleme apărute la eliberarea formularelor S2/E112. Aceste formulare sunt folosite pentru decontarea serviciilor medicale în străinătate care nu poct fi rezolvate în ţară.
Medicul stabilește dacă un pacient poate fi tratat în România
“Medicul este cel care întocmeşte documentaţia, care ajunge la CNAS şi vede dacă este completă şi corectă. CNAS nu poate şi nu are posibilitatea să spună – omul acesta poate fi tratat şi în România. Este recomandarea medicului şi este atribuţia şi răspunderea medicului care întocmeşte respectiva documentaţie. Noi am reuşit să punem la punct unul dintre tratamentele pentru care până acum se pleca foarte mult în străinătate.”a declarat purtătorul de cuvânt al (CNAS), Daniel Osmanovici, potrivit MEDIAFAX.
Controale în spitale pentru depistarea neregulilor la eliberarea formularelor
CNAS va realiza controale în spitale pentru a depista eventualele nereguli la eliberarea acestor formulare.
“Este evident faptul că vor fi pornite nişte controale. În momentul acesta sunt puse la punct o serie de proceduri. Când se va decide începerea controlului se va putea merge la punct ochit, punct lovit. Pe baza acestor proceduri se vor putea desfăşura controale pentru a descoperi neconcordanţele sau eventualele probleme apărute în eliberarea formularelor S2(E112)”, a mai adăugat Daniel Osmanovici.
În 2017, CNAS a emis 732 de formulare S2/E112, dintre care 464 pentru copii. Cele mai predominante afecţiuni pentru care au fost emise formulare de tratament în Uniunea Europeană sunt: Boli ale sistemului circulator (237), afecţiuni oncologice (169) şi afecţiuni pediatrice (107).
Cele mai frecvente ţări în care au fost trataţi pacienţii români cu formularele emise de Casa Naţională de Asigurări în Sănătate sunt: Germania (319), Italia (187) şi Franţa (84). Pe ultimul loc, cu doar un singur pacient, se află Spania, Polonia, Grecia şi Cehia.
Pentru tratamentele efectuate de pacienţii români în strănitate în anul 2017, CNAS trebuie să plătească aproape 500.000.000 de lei.
Citește și:
Dosarul Electronic de Sănătate: CNAS a elaborat proiectul de modificare a legislației