Studenți ai UMF Tîrgu Mureș, avansați în primul grad de ofițer

La UMF Tîrgu Mureș au fost repartizate 100 de locuri pentru specialitatea medicină generală

Nouă studenți ai UMF Tîrgu Mureș au fost avansați în primul grad de ofițer. La începutul acestui an, a fost aprobată creşterea numărului de locuri pentru formarea medicilor militari în anul universitar 2018-2019. La UMF Tîrgu Mureș au fost repartizate 100 de locuri pentru specialitatea medicină generală. Suplimentarea locurilor s-a făcut după identificarea necesităţilor reale de dezvoltare ale sistemului medical din instituţiile de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională. În acest sens, a existat și acordul rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.

Pe 25 iulie 2018 a avut loc examenul de admitere. Proba scrisă a început cu ora 10:00 și a durat 3 ore pentru programele de studiu Medicina, Medicina militară, Medicina Dentara și Farmacie. Pentru cele 100 de locuri existente la medicină militară, s-au înscris 125 de candidați, dintre care au fost admiși 58. Prima medie de intrare la această disciplină a fost 8,67. Restul locurilor rămase, cele 42 au fost repartizate la medicină, locuri cu taxă. Studenţii Institutului Medico-Militar studiază medicina militară timp de 6 ani, iar după absolvirea primilor 4 ani de studii, devin ofiţeri-studenţi, urmând ca la finalul celor 6 ani, în luna septembrie, să obţină diploma de licenţă. Studenţii sunt pregătiţi pentru nevoile Armatei României, precum şi pentru celelalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

În cadrul unei ceremonii emoționante care a avut loc pe 27 iulie 2018, nouă tineri studenți care în decursul a 4 ani si-au arătat dorința de studiu și de aprofundare a cunoștințelor medicale, dar care au fost si extrem de serioși au fost avansați în primul grad de ofițer. Criteriul de selecție pentru a putea fi avansat în acest grad, l-a constituit titulatura de “integralist”, adică toate examenele promovate, fără nicio restanță.

Prezent la acest eveniment, șeful Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale, general de brigadă medic dr. Ionel Oprea a subliniat faptul că cea mai de preț și rentabilă investiție pe care poate să o facă o țară este educația oferită tinerelor generații, precizând că modernizarea învățământului medico-militar este obiectiv extrem de important.

„Participăm astăzi la ceremonia de acordare a primului grad de ofițer, moment încărcat de emoție și satisfacție care va rămâne în amintirea fiecărui purtător de uniformă. Educația reprezintă cea mai de preț și rentabilă investiție pe care o țară o poate face în tinerele sale generații. Înțelegând pe deplin importanța procesului educațional în asigurarea potențialului evolutiv al unei națiuni, sistemul de învățământ militar continuă să formeze atât pentru Armata României, cât şi pentru alte instituţii ale sistemului naţional de apărare, valoroase generaţii de tineri care continuă să se ridice la înălţimea aşteptărilor.
Modernizarea învățământului medico-militar este unul dintre obiectivele la care țin foarte mult. Vă îndemn pe toți să vă continuați pregătirea și formarea profesională pentru a dobândi și consolida cunoștințele, deprinderile și atitudinile importante pentru evoluția în carieră, și pentru a reuși să răspundenți cerințelor impuse de sistemul militar în care acționăm”, a conchis generalul de brigadă medic dr. Ionel Oprea.

Studenții de la Medicină Militară reprezintă o parte importantă a Universității de Medicină si Farmacie Tîrgu Mureș. Din acest considerent, rectorul UMF Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a transmis un mesaj de prețuire pentru studenții: „Faptul că nouă dintre dumneavoastră deveniți astăzi ofițeri este o dovadă a împlinirii profesionale, dar și o dovadă a faptului că până astăzi ați îndeplinit fiecare în parte criteriile necesare pentru această promovare. De asemenea, aș dori să îmi exprim bucuria pentru faptul că în urmă cu două zile au devenit studenți la Medicină Militară 58 de tineri, ceea ce înseamnă că la proxima noastră întâlnire numărul studenților militari va fi aproape dublu. Am fost bucuros să aud în discursurile studenților o îmbinare elegantă și inteligentă a limbajului militar cu cel medical, astfel încât este o speranță că veți deveni nu doar ofițeri foarte buni, ci și medici foarte buni”.

Autor: Carmen Pogăcian

UMF Tîrgu-Mureș scoate la concurs 20 de locuri la Medicină Militară în limba engleză