fbpx
Acasă Realitatea medicală Pierderea vederii, accelerată de lumina albastră emisă de ecrane

Pierderea vederii, accelerată de lumina albastră emisă de ecrane

Lumina albastră emisă de ecranele telefoanelor mobile, laptopurilor sau a altor dispozitive digitale deteriorează vederea

Pierderea vederii este accelerată de lumina albastră emisă de ecrane, sunt de părere oamenii de știință, care au expus concluziile unei cercetări publicate în jurnalul Scientific Reports.

Potrivit acestui demers al oamenilor de știinţă de la Universitatea Toledo din Statele Unite, lumina albastră emisă de ecranele telefoanelor mobile, laptopurilor sau a altor dispozitive digitale deteriorează vederea și poate accelera pierderea acuității vizuale.

Mai precis, expunerea prelungită la lumina albastră declanşează eliberarea unor molecule toxice la nivelul celulelor fotoreceptoare, ceea ce poate duce la degenerescenţă maculară, o afecţiune oftalmologică ce produce distrugerea vederii centrale.

Articolul continua mai jos

Lumina albastră, care are o lungime de undă mai scurtă şi emite mai multă energie în comparaţie cu alte culori, poate deteriora în mod gradual vederea.

“Ne expunem continuu la lumina albastră, iar corneea ochiului şi lentilele nu o pot bloca sau reflecta. Nu este niciun secret că lumina albastră dăunează vederii prin distrugerea retinei ochiului. Experimentele noastră explică modul în care se petrece acest lucru şi sperăm că aceasta va duce la terapii pentru încetinirea degenerescenţei maculare, cum ar fi un nou tip de picături pentru ochi”, a declarat doctor Ajith Karunarathne, profesor asistent în cadrul Departamentului de Chimie şi Biochimie al Universităţii Toledo.

Degenerescenţa maculară este cauzată de moartea fotoreceptorilor, celule sensibile la lumină prezente în retină. Celulele fotoreceptoare au nevoie de anumite molecule retiniene pentru a percepe lumina şi a declanşa transmiterea de semnale către creier astfel formându-se imaginile.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că moleculele retiniene introduse în alte tipuri de celule din corp, precum cele canceroase, cardiace sau neuroni, provoacă moartea acestora în cazul expunerii la lumina albastră. De asemenea, ei au observat că nici acest tip de lumină şi nici moleculele retiniene nu au efect asupra celulelor dacă acţionează în mod independent şi nu sunt asociate.

Cercetătorii au descoperit că o moleculă numită alfa tocoferol, un antioxidant natural care se găseşte în ochi şi în restul corpului, stopează moartea celulelor însă nu oferă niciun fel de protecţie persoanelor vârstnice al căror sistem imunitar este slăbit.

Persoanele care vor să îşi protejeze ochii de lumina ecranelor este indicat să poarte ochelari cu lentile prevăzute atât cu filtru împotriva luminii albastre cât şi cu filtru împotriva radiaţiilor UV. Acestora li se recomandă să nu utilizeze telefoanele mobile sau tabletele pe întuneric.

Doctor Dacia Hîncu – Diagnosticate la timp, problemele de vedere pot fi vindecate

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,938FaniÎmi place
1,090AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este trichineloza? Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ce este trichineloza? Trichineloza sau trichinoza este o boală parazitară, contractată de om prin...

Angina pectorală – cauze, simptome, tratament

Angina pectorală este modul în care se exprimă afecţiunea cunoscută sub numele de cardiopatie...

Bolnav în vacanță, în UE? Ce drepturi ai?

Bolnav în vacanță, într-o țară din Uniunea Europeană? Află ce drepturi ai, din punct...

Laringita acută, abordare terapeutică

Laringita acută este o inflamație a laringelui, cauzele afectării acestuia fiind în principal de...

Rezistența la antibiotice

În ultimii ani, rezistența bacteriană a devenit un fenomen mondial, ce presupune o adevărată...

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE – cum le tratezi

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE - Înaintarea în vârstă vine cu mai multă înțelepciune, dar...