Virusul West Nile a făcut o victimă. S-au înregistrat 23 de cazuri de infecţie

Virusul West Nile a făcut o victimă și, în prezent, sunt înregistrate 23 de cazuri de infecţie, potrivit datelor furnizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Victima este un bărbat de 79 ani din Galaţi, pensionar, care suferea şi de alte maladii cronice. Decesul a fost confirmat de directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi, Mihaela Debita.

În perioada 2 mai – 8 august s-au înregistrat 23 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, dintre care, 11 s-au înregistrat în săptămâna 1 – 8 august. Tot în această săptămână s-a produs şi decesul.

Cazurile au fost înregistrate în judeţele Dolj (5), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi în Bucureşti (1).

- Articolul continua mai jos-

Virusul West Nile: recomandările specialiștilor

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre), să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/în jurul acesteia, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer.

Ce determină apariția virusului West Nile

Condițiile meteo, temperaturi ridicate urmate de ploi și inundații, au determinat apariția și în România a unor cazuri de infecție cu virus West Nile.

Acesta este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni grave (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura tânțarilor infectați.

Pacienții dezvoltă simptomele după 3 – 15 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului).

Virusul nu se transmite prin atingere. Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical:febră ridicată,durere de cap intensa.

- Articolul continua mai jos-

În cazurile severe, apar şi simptome neurologice:rigiditate a gâtului,vărsături,sensibilitate crescută la lumină,convulsii,frisoane,slăbiciune musculară.

Recomandări pentru prevenirea, combaterea şi limitarea efectelor infestaţiei cu ţânţari

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari