Ministerul Sănătății: Virusul West Nile nu se transmite de la om la om

Virusul West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar, reiterează reprezentanții Ministerului Sănătății printr-o informare emisă în 9 august.

Mai mult, în informare este adusă în atenția populației faptul că, în momentul de faţă, în România nu există riscul unei epidemii, iar cazurile de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate şi înregistrate în țară sunt sporadice.

Din data de 2 mai 2018 şi până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecţiei cu virus West Nile şi un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidităţi.

Specialiștii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

- Articolul continua mai jos-

Virusul West Nile. Semne şi simptome care nu sunt de neglijat

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt identificate aceste semne şi simptome, specialiştii recomandă prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături și erupţii cutanate.

În cazurile severe, complicate care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Virusul West Nile. Recomandările specialiștilor

Specialiștii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţânţari;
montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţânţarilor; limitarea deplasărilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.). De asemenea, este necesară asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, dar și îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Virusul West Nile a făcut o victimă. S-au înregistrat 23 de cazuri de infecţie

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari