Doctor Marius Stanca: „Relația de încredere cu pacientul începe prin explicarea diagnosticului”

Doctor Marius Stanca subliniază faptul că relația cu pacientul, comunicarea și câștigarea încrederii acestuia sunt esențiale. „Relația de încredere cu pacientul începe prin explicarea diagnosticului, indiferent care este acesta; pacientul trebuie să simtă că e ”pe mâini bune”, altfel nu va reacționa bine la tratament sau nu va urma indicațiile pe care le dai pentru că nu te crede. Și atunci este important să îi transmiți încredere”, precizează medicul.

Într-un interviu  pentru Ziar Medical, doctor Marius Stanca, a vorbit despre obligativitatea multidisciplinarității, dar și despre „presiunea” industriei de instrumente medicale. Nu este greu să ții pasul, trebuie să fii prudent ce anume achiziționezi, iar testul final îl va da timpul. În plus, acolo unde aparatura „zace” nefolosită, este vorba de o proastă organizare, este de părere doctorul.

Marius Stanca este medic primar în chirurgie generală, titular la Clinica Chirurgie III – Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Reporter: Se pune tot mai mare accent pe multidisciplinaritate. Cum se aplică acest lucru în specialitatea dumneavoastră?

- Articolul continua mai jos-

Doctor Marius Stanca: Este absolut obligatorie! Asta se aplică în special la pacienții neoplazici, unde tratamentul nu este niciodată făcut de o singură specialitate. Intervine oncologul, chirurgul, gastroenterologul… Fiecare pacient are particularitățile sale și asta se discută. Noi avem, săptămânal, întâlnire cu colegii de la gastroenterologie la care participă și oncoloaga institutului și în care cazurile care care pot să pună probleme sunt discutate și se ia o decizie în comun.

Deja de câțiva ani am adoptat metoda aceasta și se pare că merge bine. Acestea se fac de zeci de ani.

Rep.: Cum comunicați cu pacientul? Ce rol are comunicarea în întregul act medical?

Doctor Marius Stanca: Comunicarea cu pacientul are un rol foarte important. E foarte important pacientul, trebuie să aibă încredere în tine, dacă nu are încredere, nu simte că e ”pe mâini bune”, nu va reacționa bine la tratament sau nu va urma indicațiile pe care le dai pentru că nu te crede. Și atunci este important să îi transmiți încredere.

Pentru mine e relativ ușor și mă laud cu acest lucru – dar găsesc ușor limbajul comun cu pacientul încât să mi-l aproprii în așa fel să îl fac să înțeleagă.

Sunt foarte mulți pacienți care vin, care nu știu ce boală au și le este foarte greu să înțeleagă ce problemă au și de ce nu au nevoie de un tratament chirurgical la noi. E dificil să îi spui că ”trebuie să te operezi”, operația este o agresiune cu intenția de a vindeca, de a face bine, dar este greu să accepți faptul că au nevoie de o agresiune asupra lor ca să fie bine și atunci acesta este primul pas pentru a câștiga încrederea pacientului, că acea ”agresiune” îi va face bine și va fi bine făcută. Și asta începe inclusiv prin explicarea diagnosticului, indiferent care este el și expunându-i pacientului ce urmează să se întâmple cu el.

- Articolul continua mai jos-

În momentul în care cineva știe, este informat ce va urma, acceptă mult mai ușor sau trece mai ușor peste niște momente mai grele și atunci comunicarea cu pacientul îmi este destul de facilă, am abilitatea aceasta. În plus îmi place să vorbesc cu pacienții și să fiu sigur că știu ce se întâmplă cu ei.

Rep.: Ați avut cazuri mai dificile sau o intervenție mai deosebită?

Doctor Marius Stanca: Desigur, au fost câteva intervenții mai deosebite. Din fericire, acestea sunt nu sunt o regulă. De obicei, dacă o intervenție mai deosebită înseamnă și o boală mai avansată la care trebuie să faci rezecții extinse sau, poate ,diagnosticul e cu totul altul când deschizi un pacient. Dar nu neapărat le consider pietre de hotar.

Inevitabil, în carieră, dai și peste niște cazuri mai deosebite, peste niște intervenții sau situații, deosebite peste care treci dacă poți singur, dacă nu, ceri ajutor. Mi se pare absolut natural. Am văzut și în alte spitale din străinătate, unde, în momentul în care nu știai sau se schimbă diagnosticul găsind alceva, mai întrebi. Mi se pare normal, nu mă consider atotștiutor.

Rep.: În ceea ce privește aparatura medicală, s-au făcut salturi fabuloase. Cât de dificil este să ții pasul?

Doctor Marius Stanca: Poți să ții pasul. În Institutul nostru, unde lucrurile merg bine, avem echipamente foarte bune, echipamente noi, cu care putem opera, colegii de pe gastroenterologie pot să își facă treaba, departamentul de endoscopie a profesorului Tanțău este la nivel mondial și se poate… Acum nu vorbim de partea de legendă legată de instrumentele medicale care tot timpul se schimbă, în sensul ca sunt tot felul de modele; și în medicină sunt tot felul de modele, așa cum e în ceea ce privește hainele, la fel e și aici…

-Articolul continua mai jos-

E o presiune făcută de industria farmaceutică, de industria de instrumente medicale care vin și îți oferă, tot timpul, altceva, chiar dacă ei mai adaugă doar un buton. Cel puțin în medicină, probabil și în alte domenii, proba timpului este cea mai importantă! Acum ți se prezintă un device medical care e cel mai bun și, în timp, îți dai seama că nu este așa. Și atunci necesită o critică destul de importantă atunci când cineva îți prezintă un nou instrument pe care să îl folosești. În România sunt multe locuri în care avem instrumente de care este nevoie, instrumente noi, moderne. Și la noi în clinică avem nu de toate, dar aproape orice avem nevoie. Deci, se poate! Se aude că prin alte spitale acestea zac nefolosite, că nu au aprobare, că nu au specialiști; aceasta este, însă, o proastă administrare!

Medicina de performanță din perspectiva unui medic clujean

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari