Neonatologia, arta îngrijirii nou-născutului, este o specialitate care se bazează, în primul rând, pe multidisciplinaritate. Conf. univ. dr. Manuela Cucerea, șefa Clincii de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, amintește, într-un interviu pentru Ziar Medical, despre „minutul de aur”, crucial pentru fiecare nou-născut care nu respiră la naștere. Ce însemnă, ce se poate face în primul minut după naștere? În primul minut se poate salva o viață, dacă neonatologul este prezent și inițiază corect manevrele de resuscitare. Există o „oră de aur” pentru fiecare nou-născut prematur sau cu probleme de adaptare la viața extrauterină. Intervenția neonatologului în prima oră după naștere poate limita extrem de mult sechelele.
Rep: Care este rolul neonatologului în viața unui nou născut, de la naștere până la externare?
M.C.: Neonatologia este o artă. Arta îngrijirii nou-născutului. Nou-născuții nu au întotdeauna aspectul idilic al copiilor din reclame, ei pot fi cianotici, pot avea escoriații, echimoze, craniul deformat…dar din fericire, aceste mici modificări dispar în scurt timp la majoritatea nou-născuților. În primele zile după naștere se produce adaptarea nou-născuților la viața extrauterină, respectiv trecerea de la dependența de suportul placentar matern la autonomie fiziologică completă. Unii nou-născuți au o patologie severă de la naștere, alții sunt foarte prematuri, au greutate extrem de mică sau au malformații congenitale amenințătoare de viață.
Medicul neonatolog este cel care ține sub observaţie toate categoriile de nou-născuți în maternitate și care are competența de a interveni prompt, de a asigura tratamentul complex, uneori salvator de viață, dând astfel o șansă fiecărui copil. Neonatologul este cel care în perioada internării în maternitate oferă mamelor sfaturi și explicații referitoare la îngrijirile nou-născuților după externare.
Rep: Care este momentul în care intervine neonatologul? Cât de importantă este colaborarea cu obstetricianul?
M.C.: Există un „minut de aur” pentru fiecare nou-născut care nu respiră la naștere. Ce însemnă, ce se poate face în primul minut după naștere? În primul minut se poate salva o viață, dacă neonatologul este prezent și inițiază corect manevrele de resuscitare.
Există o „oră de aur” pentru fiecare nou-născut prematur sau cu probleme de adaptare la viața extrauterină. Intervenția neonatologului în prima oră după naștere poate limita extrem de mult sechelele cauzate de hipoxia severă și de prematuritatea extremă prin evaluarea corectă a cazului și inițierea rapidă a intervențiilor urgente: resuscitare neonatală, stabilizare post-resuscitare, transportul nou-născutului bolnav la unitatea de terapie intensivă neonatală, asigurarea suportului respirator, cardiovascular și nutritional.
Prin aceste intervenții se pot evita/trata hipoxia/ischemia cerebrală, hipotermia, hipoglicemia, hipotensiunea arterială, hemoragiile intracraniene – toate cu repercusiuni imprevizibile asupra evoluției ulterioare a nou-născutului. Toate acestea necesită cunoștințe temeinice, prezență de spirit, manualitate, empatie și nu în ultimul rând, munca în echipă.
Neonatologia este o specialitate care se bazează în primul rând pe multidisciplinaritate. Este esențială colaborarea cu obstetricianul, putem vorbi de un binom neonatolog-obstetrician care trebuie să fie prezent la orice naștere. Echipa neonatologului se extinde apoi cu chirurgul pediatru, cardiologul pediatru, cu medicul oftalmolog, ORL-ist, neurochirurg, anestezist. Se alătură în multe cazuri neurologul pediatru, kinetoterapeutul, psihoterapeutul. Dar să nu uităm părinții, pe care îi dorim aproape și chiar îi implicăm în managementul fiecărui caz, deoarece familia nou-născutului are un rol foarte important în susținerea activității neonatologului.
Conf. univ. dr. Manuela CucereaRep: Sunteți pro alaptare? Care este importanța alăptării în viața nou-născutului?
M.C.: Categoric! Laptele matern oferă beneficii incontestabile nou-născuților pentru creșterea armonioasă, el este standardul de aur pentru nutriția neonatală. Noi promovăm alimentația naturală încă din sala de naștere, fiind certificați ca “Spital Prieten al Copilului”. Limităm pe cât este posibil administrarea de substituienți de lapte matern la cazuri strict selectate. De asemenea, la prematurii extrem de mici încercăm oridecîte ori este posibil inițierea alimentației enterale cu lapte matern administrat prin gavaj, pentru ca apoi să trecem la alimentația la sân. Pe lângă beneficiul nutrițional, laptele matern asigură legătura indisolubilă dintre mama și copil.”
Rep: Mai sus am aflat activitatea medicului Manuela Cucerea. Acum, vă rog să ne spuneți în ce sens a schimbat neonatologia omul Manuela Cucerea
M.C. : Sunt două feluri de a-ți trăi viața. Unul: de a crede că nu există miracole. Altul: de a crede ca totul e un miracol.”- spunea Einstein. Eu cred că totul este un miracol…
Rep: Ce proiecte există în curs de derulare sau planuri în viitorul apropiat referitoare la dotări performante în secție?
M.C.: Centrul Regional de Terapie Intensivă Neonatală Tg. Mureș a fost primul centru pilot de terapie intensivă neonatală din România (împreună cu Iași) începând cu anul 2004. Am putea spune că aici s-a dat tonul…Noi mai avem un specific…din păcate este singurul centru din România în care se operează constant nou-născuți cu malformații congenitale de cord critice. Ca atare, adresabilitatea este foarte mare, nevoile sunt mari…echipamentele sunt suprasolicitate, unele uzate fizic sau moral. Este nevoie de investiții importante în echipament modern, căutăm mereu sponsori în așteptarea unor programe guvernamentale viabile.
Să nu uităm că terapia intensivă neonatală costă foarte mult, iar fondurile repartizate sunt insuficiente. Ca plan pentru viitorul apropiat, am început demersurile pentru suplimentarea numărului de paturi de terapie intensivă, tocmai având în vedere numărul mare de nou-născuți cu boli cardiace congenitale tratați în clinica noastră. Aceasta implică atât dotarea cu echipamente cât și suplimentarea personalului calificat. Din fericire, chiar dacă din punct de vedere logistic, al dotării este nevoie de aparatură nouă, performantă, echipa medicală este minunată, devotată, sufletistă și crede în miracole…
Interviu realizat de Carmen Pogăcian