fbpx
Acasă Fapt divers Mușcăturile de căpușă și de țânțari - la ce să fim atenți

Mușcăturile de căpușă și de țânțari – la ce să fim atenți

Conf. dr. Adriana Hristea: „Aș spune că este un exces de consultații pentru această problemă, în măsura în care o căpușă nu este obligatoriu infectată”

Mușcăturile de căpușă și de țânțari se numără printre „neplăcerile” perioadei de caniculare. Cât de periculoase sunt, ce boli provoacă și care este rata îmbolnăvirilor în urma mușcăturilor/ înțepăturilor acestor mici insecte – am încercat să aflăm adevărul de la dna conf. univ. dr. Adriana Hristea, medic specialist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, într-un interviu în exclusivitate pentru Ziar Medical.

Mușcăturile de căpușă – mit și adevăr

Peste vară, un mare număr de pacienți s-a prezentat la consultații la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București  datorită mușcăturilor de căpușă – „Aș zice că este un exces de consultații pentru această problemă, în măsura în care o căpușă nu este obligatoriu infectată”, spune conf. dr. Adriana Hristea.

Și tot domnia sa demontează și mitul conform căruia numai medicul sau asistentul medical de specialitate ar avea competența să extragă o căpușă din piele: „O căpușă poate fi extrasă nu numai de medicul infecționist, ci de orice medic sau chiar de persoana care a fost mușcat… dacă o învățăm că se extrage cu o pensă cu vârful ascuțit, care se introduce între căpușă și tegument și apoi este ridicată căpușa printr-o mișcare verticală”.

Articolul continua mai jos

Atunci când cineva a fost mușcat de căpușă, el însuși sau cineva din preajmă poate solicita prin telefon indicații despre cum se poate extrage corect aceasta. „Deci, consultațiile la medic pentru mușcăturile de căpușă sunt excesive și încarcă sistemul consultațiilor din camera de gardă, fără ca acest lucru să fie neaparat necesar. Cu atât mai mult cu cât există recomandarea de administrare profilactică de doxiciclină pentru zonele endemice, adică zonele în care circulă bacteria care e responsabilă de boala lime”.

Dar, precizează dr. Adriana Hristea, „și această prescriere ar putea fi făcută inclusiv de medical generalist și ea n-ar trebui să fie sistematică”.

Mușcăturile de căpușă – ce e de făcut?

Oamenii trebue să știe că este foarte importantă inspectarea tegumentului după ce desfășoară activități în aer liber unde ar putea fi victime ale mușcăturilor de căpușă. Dr. Adriana Hristea, medic specialist la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, ne atrage atenția că riscul de transmitere a unei boli grave (respectiv „boala lime” sau „borelioza”) e foarte mic „dacă scoatem căpușa în mai puțin de 24 ore și dacă ea nu rămâne în plaga atașată”.

Vezi și Recomandări pentru prevenirea, combaterea şi limitarea efectelor infestaţiei cu ţânţari

Practic, în această situație, „este suficientă scoaterea căpușei și dezinfectarea zonei, fără alte tratamente suplimentare, întrucât nu avem posibilitatea să facem analize pe căpușă, să știm cu ce a fost infectată. Nu avem analize de sânge de făcut la persoana mușcată imediat după mușcătură. Însă, ulterior, persoana care a suferit de mușcăturile de căpușă va supraveghea zona și starea de sănătate și va consulta un medic, în funcție de evoluția pe care o observă. Abia în cazul unei evoluții care ridică suspiciunea unei infecții se impune o analiză detaliată, de către medicul specialist”, mai spune conf. univ. dr. Adriana Hristea.

Totuși, dacă nu reușiți să extrageți corect căpușa, e bine să ajungeți la medic, care va finaliza extracția acesta și va recomanda un tratament adecvat.

Ce alte boli mai pot fi provocate de mușcăturile de căpușă ? Encefalita de căpușă este o altă infecție care, semnalează dr. Adriana Hristea, „s-ar putea să fie subraportată în România” – cu alte cuvinte, să existe, dar să fie diagnosticată ca având o altă sursă.

Encefalita provocată de căpușă e raportată, în schimb, în Europa centrală. Ea este transmisă de același tip de căpușă care transmite boala lime. „Și cum noi avem ceva cazuri de boală lime e posibil ca raportarea unui număr mic de cazuri de infecție cu virusul encefalitei de căpușă să nu reflecte adevărata incidență a bolii. S-ar putea să avem aici o problemă de subraportare – dacă nu cauți, nu găsești, dar asta nu înseamnă neapărat că nu ai”.

Mușcăturile de țânțari

Mușcăturile de țânțari „sunt mai degrabă neplăcute decât riscante, pentru că în Europa riscul de transmitere prin mușcătura de țânțari a bolilor infecțioase este mic, comparativ cu riscul care există în țări exotice”, spune dr. Adriana Hristea.

Malaria a fost eradicată și, „chiar dacă au mai fost descrise cazuri de malarie autohtonă, riscul de transmitere e foarte mic”. Ocazional vedem cazuri de Chikungunya. „Dar dacă vorbim de febra dengue și de zika si de alte boli transmise prin țânțari riscul e mic. Virusul West Nile e o problemă, mai ales că există și un risc de mortalitate al bolii, totuși cazurile nu sunt numeroase. Sigur, ele sunt în atenția mass-media, iar mediatizarea poate să creeze impresia unui pericol mult mai mare decât e în realitate, însă nu putem vorbi de focare epidemice”, spune medicul specialist Adriana Hristea de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Apendicita – Simptome, diagnostic și tratament

Apendicita este una dintre cele mai comune situații de urgență chirurgicale. Apendicita survine cel...

Spondilita anchilozantă, factorii genetici sunt vinovați

Puțin cunoscută și greu de diagnosticat, spondilita anchilozantă este adesea confundată cu alte afecțiuni...

Infecția cu Clostridium difficile – Simptome, complicatii, tratament

Infecția cu Clostridium difficile (bacterie sporulată ce produce toxine) se manifestă prin diaree acută...

Osteoartrita – tratată cu celule stem printr-o tehnică nouă

Osteoartrita - noi tehnici de tratament. Cercetătorii britanici au afirmat că o nouă tehnică...

Ce este sindromul Williams? Cauze, diagnostic, tratament

Ce este sindromul Williams? Sindromul Williams este o tulburare genetică ce afectează dezvoltarea sistemului...

Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune comună care cauzează durere, amorţeală şi furnicături...