fbpx

Bolile infecțioase – profilaxia și tratamentul lor, în călătorii (VIDEO)

SFATUL MEDICULUI – Cum să te ferești de bolile infecțioase atunci când călătorești în străinătate? De la vaccinuri la trusa medicală de vacanță, de la prevenire la tratament de urgență și de la sfaturi practice pe timpul călătoriei la indicații medicale de specialitate – totul într-un interviu în exclusivitate pentru Ziar Medical cu dr. Andreea-Mădălina Panciu, Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București.

Bolile infecțioase tropicale. Ce trebuie să știi despre ele

Ziar Medical – Ne aflăm în mijlocul verii, în mijlocul sezonului de vacanțe și, inevitabil, călătoriile – ca orișice drum în viață, ca un drum inițiatic sau ca o simplă mișcare dintr-un punct în altul – nu sunt lipsite de pericole. Și aș vrea să vă întreb pe dv., ca specialist în boli infecțioase, care sunt pericolele la care trebuie să se aștepte turiștii care aleg să călătorească dincolo de granițe? Și să le luăm zonal: dacă se duc în Asia, în Africa, în țările nordice sau în emisfera sudică… Dacă e zonă temperată, ecuatorială sau tropicală, ori o destinație la mare altitudine… Dacă e vorba de zone în care există încă boli care, poate, în România, în Europa sunt deja eradicate…

Dr. Andreea-Mădălina Panciu – … Dacă circulă anumite boli care poate că la noi sunt eradicate de multă vreme, nu mai avem noi contact cu ele, dar datorită faptului că, în ultimii ani, călătoria s-a dezvoltat foarte mult, a devenit mult mai ușor să ajungi dintr-o parte în alta a lumii, riscul e să luăm din nou contact cu boli care poate pentru organismul nostru sunt străine.

Ziar Medical – Se spune că infecțiile virale nu au nevoie de viză, nu au nevoie de pașaport.

- Articolul continua mai jos-

Bolile Infecțioase - Matei Balș - Andreea PanciuDr. Andreea-Mădălina Panciu – Și infecțiile bacteriene la fel, și cele parazitare – toate intră în aceeași categorie de boli infecțioase. Pe lângă asta, eu fiind pasionată de călătorii și de medicina călătoriei, vreau să vă spun că pericolele nu sunt doar pe partea asta de infecții, există și pericole non-infecțioase. Dar o să vă vorbesc mai mult de partea de boli infecțioase. Ca experiență profesională, eu am fost într-un stagiu de boli tropicale, în Indonezia, unde am reușit să iau contactul – voit – cu aceste boli care nu mai există în momentul de față la noi, cum ar fi cu difteria. Este o boală care la noi de vreo patruzeci de ani nu mai există, suntem însă vaccinați, mai ales că, datorită mișcărilor care sunt acuma, dintr-o parte în alta a globului – migrație, călătorii etc. – oricând poate reapărea. Dar, dacă mergem într-o țară din Asia de Sud-Est, cum ar fi Indonezia, putem să luăm contact cu difteria din nou. Este o bacterie care provoacă această boală, putând duce la o infecție respiratorie foarte urâtă, cu formare de membrane la nivel oro-faringian, cu umflarea gâtului, și, fără tratament propice, poate duce chiar la moarte. Cei de acolo nu sunt vaccinați, ca noi, și mereu apar cazuri de epidemie. Am văzut tetanos, de asemenea, în acest stagiu, am văzut dengue. Aceasta din urmă este o boală transmisă de țânțari, cum mai sunt și altele, la fel de periculoase și de care trebuie să ne apărăm.

Ziar Medical – Am vorbit despre Asia de Sud-Est, dar în țări din emisfera sudică, din America de Sud, de exemplu, care sunt riscurile pentru sănătate?

Dr. Andreea-Mădălina Panciu: Se călătorește acum în țări dintr-acestea mai… interesante, cum sunt cele din America de Sud – Argentina, Brazilia, Peru. Dar acolo trebuie să avem grijă să ne ferim de virusuri precum Chikungunya, precum Zika – știți că s-a tot vorbit în ultimii ani de Zika – și sunt boli infecțioase pentru care nu există decât un tratament suportiv, din momentul în care s-au instalat. Tot ce putem face, profilactic, e să avem grijă să nu fim înțepați de țânțari. Ceea ce nu este întotdeauna foarte ușor, oricâtă protecție am folosi, tot putem ajunge să fim înțepați. Eu am văzut cazuri de dengue, cât am fost în Indonezia, cu manifestări destul de urâte. Cu erupții cutanate, umflarea articulațiilor și cu o evoluție destul de proastă, în lipsa unui tratament adecvat.

SFATUL MEDICULUI – Bolile infecțioase – cum le facem față în timpul călătoriilor?

Ziar Medical – Dacă ne hotărâm să plecăm într-o astfel de țară, despre care știm că prezintă o serie de riscuri pentru sănătate… ce anume ar trebui să facem, înainte de orice?

Dr Andreea-Mădălina Panciu – Ce recomand eu, în primul rând? Să intre pe site-ul https://www.cdc.gov/Centers for Disease Control and Prevention – este un site internațional unde puteți să aflați informațiile necesare. Există rubrica „Travel” și acolo tastați numele țării unde vreți să mergeți și vă spune la ce riscuri sunteți expuși și ce vaccinuri ar trebui să faceți. De asemenea, un consult la un medic specialist în medicină tropicală ar putea să vă fie folositor, să vă spune ce vaccinuri trebuie să faceți, cum să vă protejați, ce medicamente să aveți la dv. Așa e cel mai simplu.

Ziar Medical – Avem medici specializați, în România, pentru boli tropicale…?

- Articolul continua mai jos-

Dr. Andreea-Mădălina Panciu – Da, sunt medicii specializați în boli infecțioase – noi suntem cei mai interesați de acest subiect, pentru că bolile tropicale asta sunt: boli infecțioase, indiferent de natura, de tipul lor.

Ziar Medical – Să revenim la cronologia evenimentelor: după ce am făcut vaccinul, am ajuns în țara respectivă, trebuie să fim totuși atenți la o serie de detalii…

Dr. Andreea Mădălina Panciu – Cel mai important lucru este să avem grijă la igienă – să ne spălăm pe mâini, dar asta e și la noi acasă, apoi să avem grijp de unde mâncăm… Câteodată e greu să ne dăm seama dacă locul în care mâncăm e unul bun, chiar dacă pe afară arată bine, nu știm cum e în bucătărie. Noi, drept să spun, cât am călătorit am fost adepții mâncatului din tot ce voiam, ce ne plăcea, ne atrăgea… voiam să experimentăm… până am experimentat și gastroenterite, cu mai multe tratamente. Dar tentația este foarte mare, atunci când vizitezi o țară nouă, mai ales în Asia, care are o gastronomie interesantă, aromată, condimentată și curioasă în același timp. În Asia, există acest tip de mâncare stradală… și e foarte greu să îi spui cuiva „nu mânca”, mai ales atunci când aromele îl trag de nas. Dar dacă ai mâncat și s-a întâmplat să ai un disconfort, să ai o gastroenterită, atunci e bine să ai la tine o trusă cu medicamentele necesare sau, în cazul în care boala se agravează mai repede, să te prezinți la un centru medical. De asta e esențial, când pleci într-o călătorie, să ai o asigurare medicală.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari