Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu are nevoie de 14 milioane de lei de la Guvern pentru achiziția de aparatură medicală. Această investiție ar permite asigurarea serviciilor de asistențe medicală în perspecitva Summit-ului UE din mai 2019.
Fără această aparatură, participanții ar fi nevoiți să fie transportați cu elicopterele SMURD la Cluj-Napoca sau Târgu Mureș pentru o căzătură sau o indigestie.
Oficialii spitalului susţin că unitatea medicală dispune de medici şi asistente bine pregătiţi şi suficienţi, chiar şi săli de operaţie şi câteva saloane care să facă faţă exigenţelor unui asemenea eveniment fără precedent în România, însă totul depinde de ce problemă de sănătate ar putea apărea la oricare dintre participanţii la Summit-ul UE.
„Este foarte greu de spus ce este cel mai urgent de rezolvat. Din ce am scris noi în listă, este vorba în primul rând de amenajarea uneia sau a două săli de operaţie. Pentru asta am cerut mese chirurgicale şi restul, dar şi instalaţii pentru intervenţii chirurgicale de urgenţă”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, medicul Florina Popa.
SCJU Sibiu nu are o sală de operație dotată cu aparatură pentru ortopedie
Şi directorul general al spitalului sibian, Cornel Benchea, recunoaşte că dacă un oficial european s-ar împiedica pe scări şi ar avea o fractură ce ar necesita o operaţie, acum medicii ortopezi din Sibiu, deşi ar şti să intervină, nu au nici o sală de operaţie potrivită, nici aparatura cu care se operează în spitalele dotate din ţară.
„Doamne fereşte, dacă se împiedică cineva pe scări şi trebuie intervenit. Noi am cerut aparatură pentru Urgenţă, ATI, Chirurgie, Ortopedie şi Cardiologie şi un ecograf la Cardiologie, dacă cuiva nu îi pică bine mâncarea şi trebuie investigat. Ecograful pe care noi îl avem acum la Gastrologie este ‘străbunicul’ ecografului de acum, aproape că nu se mai vede pe el, atât de vechi este. (…) Dacă va fi ceva, cazarea se va face la Neurochirurgie. (…) Nu cerem ceva special, ce nu are niciun spital din România”, a explicat directorul Cornel Benchea.
Guvernul a primit două solicitări de aparatură de la Sibiu până acum. Prima listă cu necesarul a fost trimisă la Guvern în noiembrie 2017, iar a doua, actualizată, în martie 2018.
Citește și:
Aparat de rezonanță magnetică la SCJU Sibiu. Pacienții beneficiază de investigații RMN gratuite