Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” mai marchează o premieră națională

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” marchează o nouă premieră medicală națională pe Clinica de Chirurgie Vasculară în colaborare cu Clinica de Radiologie.

O pacientă din partea de vest a țării, în vârstă de  66 de ani, a fost supusă unui tratament hibrid prin embolizare preoperatorie percutană ghidată angiografic. Aceasta a fost urmată de intervenție vasculară pentru îndepărtarea unei tumori de glomus carotidian.

Tumorile de glomus carotidian provin dintr-un țesut aflat la bifurcația arterei carotide. În condiții normale reglează  PH-ul și compoziția de gaze din sângele uman. Aceste tumori cresc în volum, produc compresiune  locală, răgușeală, tulburări de tensiune și de ritm cardiac, iar în 5% din cazuri sunt maligne. Tratamentul se face prin îndepărtarea lor chirurgicală. Dificultatea majoră constă în faptul că sunt intens vascularizate, pacienții putând pierde cantități importante de sânge. În literatură se citează cazuri de sângerări intraoperatorii de peste 20 litri de sânge.

Pentru a reduce la minimum riscurile de sângerare, în cursul zilei de vineri 3 august 2018, în cadrul SCJUT, a avut loc o procedură hibridă de embolizare preoperatorie a unei tumori de glomus carotidian. Aceasta a fost urmată de îndepărtarea ei chirurgicală prin abord clasic.

- Articolul continua mai jos-
Premieră medicală națională

Procedura de embolizare s-a realizat prin puncție directă sub control angiografic și a avut ca scop deconectarea tumorii de sistemul vascular. Aceasta reprezintă o premieră medicală națională. A fost efectuată cu succes de o echipă formată din Dr. Cristian Mihalea, Dr. Cătălin Juratu și Prof. Dr. Mihai Ionac. Doctorul Cristian Mihalea are o formare completă în neuroradiologia intervențională, dobândită în ultimii 7 ani în două din cele mai importante spitale universitare din Paris: CHU Bicetre si Beaujon.

Acest tip de procedură are un grad ridicat de complexitate. Pentru pacientă era singura soluție de devascularizare preoperatorie. Tumorile glomice sangerează foarte mult în cursul intervenției de extirpare. Prin puncționare directă percutană și embolizarea ei sub ghidaj angiografic am reușit excluderea completă a tumorii din circulația sanguină.

Trebuie spus că tumora se dezvolta între artera carotidă externă și internă și aceasta impune ca precizia atât a procedurii intervenționale radiologice, cât și a intervenției chirurgicale să fie de ordinul milimetrilor. Abordul pluridisciplinar de neuroradiologie intervențională și chirurgie vasculară au făcut ca procedura efectuată să fie fără riscuri pentru pacientă (pierderile sanguine nu au depășit 50 ml), aceasta urmând să fie externată după 2 zile de la efectuarea intervenției.

Ambele proceduri au fost efectuate pe perioada unei singure anestezii generale coordonată de dr. Carmen Galiciu și dr. Claudiu Neamțu din cadrul Clinicii de Anestezie și Terapie Intensivă a SCJUPBT.                                                                                                                                Citește și:

Intervenție în premieră națională la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” din Timișoara

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari