Despre beneficiile alăptării – o temă mult dezbătută de tinerele mame – am ales să vorbim astăzi cu dna Mara Popescu, consilier în lactație certificat internațional (Asociaţia de Pediatrie şi Consultanţă în Alăptare).
Beneficiile alăptării – pentru mamă și copil
Ziar Medical – Ce trebuie să știe o mamă despre beneficiile alăptării?
Mara Popescu – Noi ne dorim ca mamele să cunoască recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, respectiv să știe că recomandările sunt de a alăpta exclusiv la sân în primele 6 luni, adică fără apă, fără ceai, fără suzetă. Bebelușul nu are nevoie de nimic altceva ca să crească și ca să se dezvolte decât de lapte matern. Apoi, OMS recomandă continuarea alăptării, doi ani și peste, atâta timp cât mama și copilul doresc.
Ziar Medical – Și atât timp cât laptele e sănătos… e și asta o cutumă, nu? Când e laptele sănătos și când încetează a mai fi sănătos pentru copil?
Mara Popescu – Laptele este sănătos tot timpul. Sânii nu ar produce lapte dacă nu ar fi nevoie de el și sânii nu ar produce lapte care să nu fie sănătos pentru bebeluș.
Benefeciile alăptării – ce faci când rămâi fără lapte?
Ziar Medical – Știu că la țară mai e vorba asta: „a corăslit laptele”. E adevărat ceva în ea?
Mara Popescu – Sunt foarte multe mituri, care din păcate le împiedică pe mamele care își doresc să alăpteze. Dar nu, laptele nu devine apă chioară pentru niciun moment, laptele nu se strică, nu se transformă în zer sau altceva. Sunt doar mituri. Asta e specia umană și sânii mamelor produc lapte pentru puii de om.
Ziar Medical – Ce poate să facă o mamă care simte că rămâne fără lapte? Sau când are prea mult și apare acea febră a laptelui, febră a sânilor?
Mara Popescu – În primele zile, după naștere, poate să existe o febră a laptelui dată de o angorjare. Din cauza hormonilor de la naștere, mama ar putea să producă prea mult lapte. Asta se întâmplă de obicei în a cincea zi de la naștere. Recomandarea este de a masa sânii, de a pune copiluil cât mai des la sân și de a evita suzeta, pentru că un sân prea plin o să facă un copil să se atașeze mai greu, pe de altă parte, durerea pe care o simte o să facă mama să apropie din ce în ce mai greu copilul de sân… Dar asta de fapt accentuează disconfortul și durerea și face ca sânul să fie din ce în ce mai plin. Deci, cu cât copilul este pus mai repede și mai des la sân, cu atât febra aceasta a laptelui nu ar trebui să se instaleze.
Ziar Medical – Asta e cu febra laptelui. Dar în situația cealaltă, cea în care mama începe să observe că are mai puțin lapte, ce e de făcut?
Mara Popescu – Undeva pe la 3 luni, lactația se reglează. Deci dacă la început mama are lapte mai mult decât nevoile bebelușului – pentru că organismul e pregătit să facă față unor situații speciale (gemeni, copii cu probleme de supt etc.) – pe la 3 luni lactația se reglează. Dar atunci când lactația se reglează, mamele au senzația că au sânii „goi” și se îngrijorează: că au lapte prea puțin, că nu o să se sature bebelușul… E doar un mit. Dacă bebelușul este pus la sân frecvent, nu există riscul ca el să nu fie hrănit suficient.
Beneficiile alăptării – mai este de actualitate „doica”?
Ziar Medical – Exista, la un moment dat, o adevărată… „instituție”: DOICA. În general, femeile de familie bună nu își alăptau pruncii, ci aveau o doică pentru asta…
Mara Popescu – Sigur, altfel decât cele din vremurile istorice, „doicile” există și azi. În sensul că sunt și mame care alăptează un copil adoptat, sunt mame care alăpează copilul altei persoane, sunt și tați care alăptează… Există studii care arată câteva excepții în care, dacă mama murea la naștere, tatăl, în junglă, să zicem, unde nu era altă sursă de hrană, punea belușul la sân și se forma o lactație. Bărbații au o glandă mamară, insuficient dezvoltată, dar care, în cazuri de dereglări hormonale sau de limită extremă, se comportă ca și glanda femeii. Deci, da, se putea întâmpla și lucrul acesta. Pe de altă parte, însă, există și cealaltă situație, mai puțin plăcută. Din cauza glandei mamare, apare cancerul la sân la băbați. E vorba de un plus de hormoni.
Beneficiile alăptării – ce este un „grup de suport”
Ziar Medical – Grupurile de suport pentru tinerele mame sunt mai mult decât o modă, aș zice…
Mara Popescu – Și aveți mare dreptate. Eu am trei copii și, după ce am născut al doilea copil, am creat grupul de suport pentru alăptare din Titan (București). Ne vedem în fiecare miercuri, la Park Lake. Personal, pot spune că am vazut copiii crescând, mămicile s-au împrietenit, copiii merg împreună la creșă sau la grădiniță. S-au adaptat mult mai ușor, așa, și acum avem mămici care sunt la al doilea, la al treilea sau la al patrulea copil și care vin în continuare în fiecare miercuri, ca la job. Pentru ele atât partea de alăptare este importantă, cât și susținerea pe care o oferă grupul. Dar nu vorbim doar despre a conștientiza care sunt beneficiile alăptării, ci și de partea de socializare pentru mame și pentru copii. Mamele vin chiar înainte de a naște, pentru a cunoaște alte mame. Socializarea este foarte importantă și previne depresia postnatală, ajută mamele să iasă din rutina schimbării scutecelor și a hrănirii copilului. Ajută însă și tații, pentru că mămicile vin cu informații noi acasă și sunt mai relaxate.
Beneficiile alăptării – ce se întâmplă dacă rămâi însărcinată în perioada în care alăptezi
Ziar Medical – Aminteați de acele femei care aleg să aducă pe lume mai mulți copii, dar vor în același timp să își hrănească pruncii la sân o perioadă cât mai lungă de timp. Mai vorbim despre beneficiile alăptării și dacă mama rămâne însărcinată din nou? Există în popor mitul că laptele nu mai e bun, atunci când ai procreat din nou…
Mara Popescu – E doar un mit care nu se confirmă. Știu că în timpul sarcinii lactația poate să scadă mai mult sau mai puțin, dar laptele nu poate fi rău pentru copil.
Mai există și mitul că dacă alăptezi nu rămâi însărcinată. Și, totuși, se întâmplă… Dar există și ceva adevăr: studiile spun că alăptarea scade șansele ca mama să rămână însărcinată și este distribuit acest procent în funcție de vârsta copilului de alăptat și de frecvența alăptării. Pentru un copil alăptat în primele 6 luni, șansele sunt într-adevăr mai mici. Dar pe măsură ce copilul începe să se bucure de divesificarea alimentației sau începe să-și dorească singur mesele, șansele mamei de a rămâne însărcinată cresc, pentru că organismul primește semnalul că bebelușul începe să fie independent și mama poate fi pregătită pentru o nouă sarcină. Diversificarea nu înseamnă că renunțăm la alăptare, ci că, pe lângă alăptare, introducem și solidele – care nu înlocuiesc o masă la sân, ci sunt un eveniment social. Atunci când noi oferim de mâncare copilului, practic inițiem un proces de socializare.
Ziar Medical – Hrănirea copilului la sân este un act instinctiv sau… se învață?
Mara Popescu – Jack Newman spune că „alăptarea este un act natural care se învață”. Din păcate, deși procentul mamelor care pot să alăpteze depășește 90%, statisticile pentru România spun că bebeluși alăptați exclusiv, la vârsta de 6 luni, sunt aproximativ 12,6%. Și ne întrebăm de ce acest procent? Sunt probleme care pot să apară pe parcursul alăptării și e bine ca mamele să aibă suport din partea familiei, din partea cadrelor medicale, să știe că există consultanți în alăptare și că oricând întâmpină probleme pot apela la cineva specializat, să-și continue alăptarea atât cât ele și copiii își doresc.
Ziar Medical – Ați vorbit acum de pe poziția mamei. Dar copilul trebuie învățat la sân sau primează instinctul?
Mara Popescu – Bebelușul se naște cu reflexul de supt 100%. Dar, din păcate, practicile din maternități nu sunt cele mai prietenoase cu alăptarea. Copiii sunt uneori separați de mamă și hrăniți cu biberonul, cu formulă de lapte praf, mamele nu sunt învățate pentru că nu au văzut înainte de naștere o altă mamă alăptând și, atunci, dacă hrănirea cu biberonul o vezi peste tot, hrănirea la sân va întâmpina probleme. Alăptarea este foarte sănătoasă și recomad mamelor să se informeze, să cunoască alte mame care au avut o poveste frumoasă de alăptare, pentru că asta le inspiră și le ajută și pe ele să alăpteze și să ceară sfatul unui specialist, atunci când au nevoie.
Ziar Medical – Putem vorbi de un clan al mămicilor care alăptează?
Mara Popescu – Nu chiar clan, dar sunt grupuri de suport unde mamele care își doresc pot primi ajutor și încurajări pentru alăptare.
Vezi și Conf dr Cosmin Puia, despre chirurgia metastazelor hepatice
Află tot ce trebuie să știi despre transplantul de ficat și prof dr Irinel Popescu
Singura femeie chirurg care efectuează transplant de ficat în România