fbpx
Acasă Sănătatea copilului Marea Atașare - eveniment mondial de alăptare-sincron

Marea Atașare – eveniment mondial de alăptare-sincron

Evenimentul a avut loc duminică, 5 august, sincron, în 23 de țări, între care și România

Marea Atașare este un eveniment mondial, girat de Organizația Mondială a Sănătății, în fiecare an, în Săptămâna Mondială a Alăptării. De 4 ani, România este parte integrantă a acestui eveniment. Despre importanța lui în efortul de conștientizare a necesității alăptării la sân a copilului mic ne-a vorbit astăzi, din partea Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare, dna Mara Popescu, consilier în lactație certificat internațional.

ZM – Ce este Marea Atașare și ce rol joacă ea pentru segmentul acesta atât de important al populației globului, mamele cu copii nou-născuți sau cu vârste foarte mici? 

Mara Popescu – În fiecare an, între 1 și 7 august, sărbătorim Săptămâna Mondială a Alăptării, iar atunci au loc o serie de evenimente menite să promoveze alăptarea, să informeze mamele asupra beneficiilor alăptării atât pentru bebeluși, cât și pentru mame. Tot în fiecare an – suntem la a patra ediție acum – avem „Marea Atașare”, este un eveniment global unde mamele pun copiii la sân, sincron, timp de un minut. Anul trecut au fost 17.790 de bebeluși alăptați în același timp, în 23 de țări, anul acesta sperăm să doborâm recordul de anul trecut. Acum fac voluntarii număratoarea și o să aflăm în câteva minute și câți bebeluși au fost în această locație.

Articolul continua mai jos

ZM – Ce trebuie să știe o mamă despre beneficiile alăptării?

Mara Popescu – Noi ne dorim ca mamele să cunoască recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, respectiv să știe că recomandările sunt de a alăpta exclusiv la sân în primele 6 luni, adică fără apă, fără ceai, fără suzetă. Bebelușul nu are nevoie de nimic altceva ca să crească și ca să se dezvolte decât de lapte matern. Apoi, OMS recomandă continuarea alăptării, doi ani și peste, atâta timp cât mama și copilul doresc.

ZM – Și atât timp cât laptele e sănătos… e și asta o cutumă, nu? Când e laptele sănătos și când încetează a mai fi sănătos pentru copil?

Mara Popescu – Laptele este sănătos tot timpul. Sânii nu ar produce lapte dacă nu ar fi nevoie de el și sânii nu ar produce lapte care să nu fie sănătos pentru bebeluș.

dermofarm farmec

ZM – Știu că la țară mai e vorba asta: „a corăslit laptele”. E adevărat ceva în ea?

Mara Popescu – Sunt foarte multe mituri, care din păcate le împiedică pe mamele care își doresc să alăpteze. Dar nu, laptele nu devine apă chioară pentru niciun moment, laptele nu se strică, nu se transformă în zer sau altceva. Sunt doar mituri. Asta e specia umană și sânii mamelor produc lapte pentru puii de om.

ZM – Ce poate să facă o mamă care simte că rămâne fără lapte? Sau când are prea mult și apare acea febră a laptelui, febră a sânilor?

Mara Popescu – În primele zile, după naștere, poate să existe o febră a laptelui dată de o angorjare. Din cauza hormonilor de la naștere, mama ar putea să producă prea mult lapte. Asta se întâmplă de obicei în a cincea zi de la naștere. Recomandarea este de a masa sânii, de a pune copiluil cât mai des la sân și de a evita suzeta, pentru că un sân prea plin o să facă un copil să se atașeze mai greu, pe de altă parte, durerea pe care o simte o să facă mama să apropie din ce în ce mai greu copilul de sân… Dar asta de fapt accentuează disconfortul și durerea și face ca sânul să fie din ce în ce mai plin. Deci, cu cât copilul este pus mai repede și mai des la sân, cu atât febra aceasta a laptelui nu ar trebui să se instaleze.

Simptome sarcina: Cum sa iti dai seama daca esti gravida

ZM – Asta e cu febra laptelui. Dar în situația cealaltă, cea în care mama începe să observe că are mai puțin lapte, ce e de făcut?

Mara Popescu – Undeva pe la 3 luni, lactația se reglează. Deci dacă la început mama are lapte mai mult decât nevoile bebelușului – pentru că organismul e pregătit să facă față unor situații speciale (gemeni, copii cu probleme de supt etc.) – pe la 3 luni lactația se reglează. Dar atunci când lactația se reglează, mamele au senzația că au sânii „goi” și se îngrijorează: că au lapte prea puțin, că nu o să se sature bebelușul… E doar un mit. Dacă bebelușul este pus la sân frecvent, nu există riscul ca el să nu fie hrănit suficient.

 

Articol în curs de updatare

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,929FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Efectele alcoolului, pe termen scurt și lung. De la dezinhibiție la blackout și comă etilică

De la comă etilică la blackout, efectele alcoolului pot fi devastatoare pentru organismul uman....

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic

Infiltrații intraarticulare cu acid hialuronic - ce trebuie să știi. Despre această tehnică medicală...

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Alergia la veninul insectelor. Cu venirea primăverii revin și multe insecte, crescând astfel posibilitatea...

Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Neuropatia diabetică - Atenție la pierderea sensibilității la atingere la nivelul picioarelor! În mod normal, distrucția...

Hipertensiunea arterială – cauze și tratament

Hipertensiunea arterială (HTA) contribuie la apariția a peste jumătate din bolile cardiovasculare și  este...

Cantastim, indicat și în stările canceroase, revine în farmacii

La opt ani de la închiderea sa, Institutul Cantacuzino este pregătit să reia producția...