Terapia cu radon – o româncă are „cheia” la Bad Gastein

Terapia cu radon a făcut din Bad Gastein, stațiune balneară cunoscută încă de pe vremea romanilor, un loc căutat azi de tot mai mulți bolnavi, dornici să se tămăduiască. Apreciată vreme de aproape două milenii pentru apele ei termale, frecventată apoi secole de-a rândul de regii și de împărații Europei, de o jumătate de veac excelează și prin această terapie, care o face unică în lume. Românii aleg Bad Gastein pentru pârtiile de schi, iarna – puțini dintre ei au auzit de terapia cu radon; și mai puțini știu că fizioterapeutul-șef al Clinicii balneare Heilstollen este un medic român, originar din Mediaș. Se cuvine, deci, să punem alături toate informațiile pe care le-am cules, călătorind la Bad Gastein și, mai ales, experimentând terapia cu radon, sub atenta priveghere a doamnei doctor Elena Martea.

Terapia cu radon – în orașul de la gura minelor de aur

Când aurul Daciei n-a mai ajuns pentru a mulţumi toată lumea romană, gonacii Imperiului au trecut munţii, în Nord, chemaţi de legendele “pântecului de aur” al Alpilor. N-au găsit Cornul Abundenţei, dar nici capul nu şi l-au pierdut, întorcându-se la Roma cu vestea cea bună că, între Sönnblick şi Ankogel (pe Valea Gastein din Austria de azi ), “ceva aur ar fi”… Nu se ştie cât aur s-a extras, în Antichitate, din pântecele Alpilor austrieci, dar cert e că, în secolul al XVI-lea, după o lungă pauză medievală, “goana după aur” a fost reluată.

Celebrul Paracelsus a făcut, de altfel, în zonă, primele experienţe cu metalul rar, reuşind să-şi adjudece nu doar renumele de alchimist, ci şi pe cel de “invisible man”. Doar într-un singur an, 1557, arată dovezile istorice, din Valea Gastein au fost extrase peste 800 de kilograme de aur pur.

Mai târziu, spun alte documente, însuşi împăratul Franz Josef lua decizii, “la faţa locului”, privind extracţia de aur. În timpul său, s-a construit o cale ferată care ducea la Salzburg, s-au trecut sub protecţia statului izvoarele de apă termală şi, tot atunci, s-au pus bazele viitoarei staţiuni balneo-climaterice Bad Gastein, în jurul cascadei naturale înalte de 340 de metri; e staţiunea în care va sta, pe timpul verii, patru ani la rând, şi regele României, Carol I! Lumea elegantă de la începutul secolului al XX-lea a ales Bad Gastein, oraşul de la gura minelor de aur, drept loc de promenadă romantică.

- Articolul continua mai jos-

Terapia cu radon – vindecările miraculoase ale lucrătorilor din galerii

Terapia cu radonSă ne întoarcem, însă, la munţii Alpi. Cel mai tare au fost scormoniţi Alpii Austriei de Vest (între Italia şi Germania) în timpul celui de-al doilea război mondial când, spre final, Hitler spera într-o minune care să-l salveze de la capitulare. Prospecţiunile au început în 1940 şi ele au mers pe vechile tuneluri de la Radhausberg, dar s-au deschis şi galerii noi, care ar fi trebuit să ducă la baza minereului. Presupunând că filonul de aur se află în partea de sus a muntelui, minerii au săpat dinspre bază, aproape vertical, încercând să ajungă la miezul de aur. Şi totuşi n-a fost un succes. N-a fost aur. Şi, oricum, nu din cauza aceasta Germania a pierdut al doilea război mondial.

Săpând, însă, galerii către inima muntelui, minerii au constatat că, în anumite porţiuni, temperatura creştea până la 44 de grade, iar umiditatea atingea aproape 100%. Mai mult, chiar: unii dintre cei care sufereau de complicaţii reumatice, de artrite sau de astm s-au vindecat, după câteva săptămâni de săpat în mină.

În 1946, lumea descoperea, astfel, cea mai sigură metodă naturală din lume, de vindecare a acestor boli, bazată pe terapia prin radon. Radonul radioactiv, în proporţii mici, poate fi folosit în terapie şi are efecte benefice şi de durată asupra inflamaţiilor şi durerilor; el este administrat fie sub formă de gaz (el există, de exemplu, şi în România, la Herculane, dar mult mai diluat, din cauza contactului direct cu aerul) fie în combinaţie naturală cu apa (care izvorăşte din munte, la Bad Gastein şi în împrejurimi, cu o temperatură de circa 30 de grade).

Austriecii au fost deosebit de inventivi la capitolul acesta, reuşind ca, în 60 de ani, să construiască, la Gastein Heilstollen, un nou imperiu, subteran, bazat pe un alt fel de aur, gazos – de data aceasta.

Terapia cu radon – Clinica din Heilstollen, unde ești întrebat în românește „cum te simți?”

La Clinica din Heilstollen, unică în lume, pacienții sunt tratați, prin hipertermie şi radonterapie montană, pentru boli al căror tratament natural aleator necesită, de regulă, luni şi ani. Am avut surpriza să întâlnim, în măruntaiele muntelui de la Heilstollen, o româncă devenită, în doar câţiva ani, medicul-şef al complexului balnear.

Primul semn al unei prezenţe româneşti ne-a fost dat de formularele şi de anunţurile în limba română. Aproape greu de crezut, în această lume dovedită nu de puţine ori ostilă românilor, Elena Martea, o româncă din Mediaş, stăpâneşte o comunitate austriacă, germană şi multinaţională în care se simte bine şi de la care primeşte respectul ce ne lipseşte (uneori) nouă, celorlalţi români călători prin Vestul Europei.

- Articolul continua mai jos-

Terapia cu radon, „în mâna” unei românce

Terapia cu RadonCine este Elena Martea și cum primește ea aprecierile ce i se aduc, ca specialist? “Celebritatea mea de azi, ne spune ea, cu destulă modestie, o datorez, fireşte, ţării mele, unde m-am născut şi unde mi-am făcut studiile, inclusiv cele medicale. Cred că şcoala românească este foarte solidă şi dă posibilitatea de a-ţi construi, ulterior, o carieră medicală în altă ţară”.

Acceptă un scurt dialog cu noi, jurnaliștii, atenționându-ne că sunt pacienți care au nevoie de ea. Noi înșine ne lăsăm pe mâinile ei, ca pacienți care se pregătesc să intre în tunelul care transformat în saună naturală. Dar reportofonul e deschis, ca să mai surprindem o mărturisire: „Pentru mine, n-a fost importantă de fapt cariera, ci să ajung undeva unde să pot lucra, unde să fac medicină, aşa cum mi-am dorit. Cu gândul sunt mereu în România, la mama şi la sora mea… Din păcate, am trăit şi momente triste, să aud că spitalele din localitaţile mici din România au fost închise”. Oftează, apoi adaugă, plină de speranță: „Cred, însă, că vom trăi, cândva, cu toţii, zile mai bune. În ceea ce priveşte staţiunile balneare din România, pot spune că au una dintre cele mai bune dotări naturale din Europa şi cei mai buni medici balneofizioterapeuţi. Ce le trebuie? Infrastructura, confortul optim cerut de clienţii nu numai din străinătate, ci şi din România.”

Helațioterapia – redescoperirea unei terapii din Egiptul Antic

Terapia cu radon – urmele Regelui Carol I al României la Bad Gastein

terapia cu radon carol IDa… Ce să mai adăugăm? Frumos e la Bad Gastein, dar la fel de frumos ar putea fi şi la noi. Pe vremuri, Frantz Josef se ducea la tratament la Tuşnad. Împărăteasa Sissi mergea, şi ea, la Herculane. Azi, românii nu mai au timp de istoria împăraţilor şi cred că în ţara lor au murit locurile unde s-ar putea trata, natural, de tot felul de boli. Iar dacă aud de Austria şi de Bad Gastein, e numai pentru că şi-au programat o vacanţă… la schi!… Primul rege al românilor şi-a petrecut aici mai multe sfârşituri de vară, la începutul secolului XX. Mărturii ale acestor perioade de cură se păstrează azi şi în Muzeul oraşului (unde-am putut răsfoi şi noi cărţile de oaspeţi ale vremii), dar şi la Hotelul Kaiserhof (azi aflat într-un circuit turistic închis, inaccesibil din păcate românilor), unde regele nostru a fost printre primii oaspeţi. Atât de importantă era prezenţa lui în staţiunea austriacă, încât a fost construită o alee de promenadă, din spatele hotelului până pe malul râului Aachen, anume pentru lungile lui plimbări.

Şi-n ziua de azi, o porţiune a aleii, mult lărgită, poartă numele său. Carol I a ales Bad Gastein pentru a se trata de gută – o inflamaţie reumatoidă a picoarelor, cauzată de consumul de carne roşie. A fost aici în 1902, 1903, 1904 şi 1905. O altă călătorie, programată în vara lui 1912, a fost anulată din pricina primului război balcanic. Pe timpul vacanţelor sala la Bad Gastein, staţiunea – pe care el o asemuia cu Sinaia – devenea o inedită “capitală a României”. Se aflau în preajma lui miniştri, ba chiar şi primul ministru, prinţul Dimitrie Sturdza, îşi va face aici cura (înainte de cea a regelui), în 1903, iar câteva zile vor locui împreună la acelaşi hotel, punând la cale treburile ţării. La Bad Gastein, regele dădea audienţe, primea oaspeţi şi… era pândit de corespondenţii ziarelor din Capitală, care trimiteau ştiri zilnice despre programul lui.

Fotografii: Vacantierul

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari