Focar de hepatită A în comuna Unirea din județul Alba

Un focar de hepatită acută virală de tip A a apărut într-o comunitate vulnerabilă din comuna Unirea, județul Alba. Până în acest moment au fost înregistrate 10 cazuri, cei mai mulți fiind copii. Aceștia au fost internați în spital.

Șapte dintre cazuri au fost confirmate serologic, iar în cazul celorlalte trei, analizele sunt în lucru.

”Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a intervenit, la sfârșitul lunii iulie, odată cu apariția primelor două cazuri de hepatită, iar personalul de specialitate (medic epidemiolog, asistenți igienă și asistenți comunitari) din cadrul instituției s-a deplasat în comunitate pentru a lua toate măsurile care se impun, cu scopul de a limita cât mai mult extinderea focarului”, potrivit DSP Alba.

Șase dintre pacienți au vârste cuprinse între 5 și 9 ani, trei cazuri sunt încadrate la grupa de vârstă 10-14 ani, iar un pacient este adult.

- Articolul continua mai jos-
Au fost verificate sursele de apă

Au fost verificate toate sursele de apă din localitate și, în urma analizelor de laborator, s-a stabilit că apa care curge de la două cișmele, situate pe strada unde au apărut aceste cazuri, nu îndeplinește parametrii microbiologici.

”S-a interzis consumul acesteia și s-a recomandat consumul apei distribuite de operatorul regional, care întrunește parametrii de potabilitate. DSP Alba, în colaborare cu reprezentanții primăriei Unirea, efectuează acțiuni de dezinfecție și igienizare în cartierul în care au apărut aceste cazuri. De asemenea, se asigură o sursă potabilă de apă, iar bazinul de apă al celor două cișmele va fi dezinfectat”, potrivit sursei citate.

Totodată, DSP Alba a dispus dezinfectarea latrinelor, iar personalul de specialitate a informat comunitatea cum poate preveni apariția și răspândirea hepatitei virale acute de tip A.

Toate cazurile au fost internate în spitale, majoritatea la Aiud. O parte dintre pacienți s-au vindecat și au fost externați.

”Evoluția cazurilor este, în continuare, atent monitorizată, prin personalul DSP, asistența medicală comunitară și medicul de familie”, potrivit DSP Alba.

Citește și:

Marinela Debu, preşedinte APAH-RO: “Pacienţii cu hepatită netrataţi determină creşterea anuală a persoanelor nou infectate”

- Articolul continua mai jos-

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari