fbpx
Acasă Ştiri Medicale Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, bilanțul după primele șase luni de mandat

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, bilanțul după primele șase luni de mandat

Sorina PINTEA, ministrul Sănătăţii a prezentat astăzi bilanţul activităţii în primele 6 luni de mandat.

“Au fost 6 luni dificile în care atât eu cât şi echipa mea am fost nevoiţi să stingem incendii şi, în acelaşi timp, să ne aşezăm şi la masa de lucru să gândim strategii pe termen mediu şi lung. Am venit în minister cu gândul şi dorinţa de a schimba mentalităţi, am venit cu gândul la oameni şi la nevoile lor . Am reuşit o parte din obiectivele propuse, altele sunt în curs de realizare şi există şi nereuşite. Ştiu realităţile cu care se confruntă pacienţii atunci când au nevoie de servicii medicale, dar îmi sunt cunoscute şi efortul, epuizarea, munca depusă de către cadrele medicale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina PINTEA.

Măsuri adoptate în primele șase luni de mandat ale Ministrului Pintea

Ministrul Sănătăţii a afirmat că, în cele 6 luni de mandat au fost adoptate o serie de măsuri care au schimbat în bine situaţia pacienţilor.

Articolul continua mai jos

Dintre acestea pot fi amintite:

  • tratamentului de ultimă generaţie a unor boli grave, precum infecţia HIV/SIDA, diabetul zaharat, boli neurologice degenerative şi inflamator-imune, oncologice, boli rare şi sepsis sever, amiotrofie spinală etc
  • introducerea a 35 de molecule de ultimă generaţie pe listele de medicamente compensate şi gratuite,
  • asigurarea vaccinurilor necesare imunizării copiilor conform Calendarului Naţional de Vaccinare,
  • demararea mai multor campanii de informare, ca de exemplu, Campania privind donarea benevolă de sânge sau Campania de vaccinare organizată împreună cu partenerii internaţionali UNICEF şi OMS.

De asemenea, a fost modificat Ordinul 50/2004 care reglementează decontarea tratamentelor în străinătate, act normativ care nu a mai fost modificat din anul 2004 şi care a fost modificat astfel încât să răspundă nevoilor de astăzi ale pacienţilor.

O altă măsură importantă a Guvernului României în ultimele 6 luni de activitate a reprezentat-o creşterea salariilor medicilor şi asistenţilor medicali la ţinta pentru 2022. De asemenea, a fost demarată prima etapă a proiectelor cu finanţare europeană de prevenţie şi control al cancerului, prevenţia bolilor cardiovasculare şi a celor transmisibile (TB, Hepatite, HIV/SIDA).

Tot în această perioadă a fost aprobată procedura privind corecţia anuală a preţurilor maximale, depunerea electronică a dosarelor pentru preţurile medicamentelor, mecanisme noi de încheiere a contractelor cost-volum/ cost-volum rezultat, măsuri venite să reglementeze situaţia aprovizionării cu medicamente a unităţilor sanitare.

Ministrul Sănătăţii a prezentat şi proiectele de reabilitare, extindere, modernizare şi dotare a unităţilor sanitare din fonduri de la bugetul de stat şi fonduri europene nerambursabile, precum şi cele finanţate prin Banca Mondială.

Sorina PINTEA a mai declarat că există şi proiecte pe care şi-ar fi dorit să le finalizeze mult mai repede, ca de exemplu, reorganizarea Agenţiei Naţionale de Transplant şi elaborarea unui nou proiect al Legii transplantului, reorganizarea reţelei de transfuzie sanguină.

Cititi și:

Pintea: Costurile totale ale Spitalului Regional din Cluj sunt 500 de milioane de euro

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Dureri comune care dezvăluie existența metastazelor în plămâni

Aceste dureri comune pot dezvălui un cancer generalizat sau metastatic. Cefaleea, durerea osoasă sau...

Bolile cardiovasculare – Frigul, factor de risc pentru cardiaci

Odată cu sosirea iernii, temperaturile scăzute pot exacerba disconfortul pacienților afectați de boli cardiovasculare...

Coxartroza – simptome, cauze, tratament chirurgical

Artroza articulației coxo-femurale (coxartroza) reprezintă localizarea leziunilor cronice degenerative la nivelul articulației șoldului. Este...

Pneumonia – Totul despre penumonie, cazue, simptome, tratament

Ce este pneumonia? Pneumonia este o infecție a plămânilor cauzată de microbi și însoțită...

Moartea unui animal de companie poate provoca tulburări psiho-somatice severe

Moartea unui animal de companie - un doliu care trebuie luat în serios. Câinii...

Cum se tratează colica renală?

Cum se tratează colica renală? Colicele nefritice corespund prezenței unui calcul care obstrucționează tractul...