Alăptarea – fundament al vieții

Direcţia de Sănătate Publică Suceava marchează în perioada 1-7 August 2018, Săptămâna Mondială a Alăptării şi organizează campania cu sloganul: „ALĂPTAREA – FUNDAMENT AL VIEŢII!”

Sloganul campaniei „Săptămâna mondială a alăptării 2018” este „Alăptarea -fundament al vieţii”. Alăptarea este o soluţie universală care oferă tuturor un start corect şi şanse egale în viaţă.

Obiectivele campaniei Alăptarea -fundament al vieţii

Obiectivul general al campaniei este asigurarea unei nutriţii optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni.

În acord cu obiectivului OMS, creşterea la 50% a copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, până în anul 2025. În prezent, la nivel mondial, mai puţin de 40% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân în primele 6 luni.

- Articolul continua mai jos-

Îmbunătăţirea stării de sănătate şi alimentaţie a mamei şi copilului şi reducerea riscului de deces infantil şi matern (O.S.1.1.din Strategia Naţională de Sănătate 2014-2020).

Creşterea nivelului de informare, conştientizare şi responsabilizare a populaţiei privind alimentaţia şi sănătatea nou născutului şi copilului mic prin creşterea accesibilităţii la informaţii de specialitate de bază precum şi diseminarea unor noutăţi ştiinţifice legate de această temă.

Reducerea cheltuielilor pentru sănătate (reducerea cheltuielilor de spitalizare şi tratament), din gospodărie (alăptarea este accesibilă oriunde şi oricând, este gratuită) şi de mediu (laptele de mamă este ecologic, nu poluează).

OMS şi UNICEF recomandă:

– Începerea precoce a alăptării în termen de o oră de la naştere.
– Alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viaţă.
– Alăptarea continuă până la 2 ani sau mai mult, cu introducerea unor alimente complementare (solide) şi sigure, adecvate din punct de vedere nutriţional, după vârsta de 6 luni.

* Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra
– Mamei: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar şi ovarian şi reduce riscul de hipertensiune arterială.
– Copilului: combate bolile infecţioase, reduce incidenţa şi severitatea diareei, reduce infecţiile respiratorii şi otita medie acută, previne malocluzia şi cariile dentare şi sporeşte inteligenţa.

Ultimele studii (ale Asociaţiei SAMAS) arată că în prima luna după naştere, româncele îşi alăptează copiii în procent de 80%. Rata alăptării exclusive a copilului până la şase luni este în creştere, ajungând la 29,8% in 2016, faţă de 12,6% în 2011.
Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare planificate:

1. „Caravana alăptării ” – informări şi seminarii pentru femei gravide, femei care alăptează, părinţi şi viitori părinţi susţinute de asistent social Pintilei Mihaela în localităţile: Şerbăuţi, Stulpicani, Ciprian Porumbescu, care vor sublinia importanţa alăptatului la sân pentru mame, copii şi societate în general.

- Articolul continua mai jos-

2. Distribuţie publică de postere, fluturaşi

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, pentru a încuraja alimentaţia la sân şi pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. SMAS celebrează Declaraţia Innocenti elaborată de politica OMS şi UNICEF – în august 1990, pentru a proteja, promova şi sprijini alăptarea: „alimentaţia la sân este cea mai bună modalitate de a furniza nou-născuţilor substanţele nutritive de care au nevoie”.

Citește și:

Săptămâna Mondială a Alăptării

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari