Ministerul Sănătății, somat să înceapă vaccinarea anti-HPV

Șapte organizații neguvernamentale solicită într-o scrisoare deschisă începerea vaccinării anti-HPV. Potrivit acestora, România este singura țară din UE care nu alocă bani pentru vaccinarea ant-HPV în condițiile în care la fiecare două ore o româncă e diagnosticată cu cancer de col uterin.

Organizațiile non-guvernamentale Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Centrul Filia, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS), Asociația Pro-Imunizare, Sănătate pentru Comunitate, Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România au transmis o scrisoare comună, adresată Guvernului României, Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice.

“Solicităm Guvernului României să poziționeze prioritar sănătatea fetițelor şi a viitoarelor mame și să aloce fonduri la rectificarea bugetară pentru finanțarea programului de vaccinare anti-HPV, singura modalitate eficientă de prevenție a cancerului de col uterin și a bolilor asociate infecției cu HPV. Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar România nu oferă finanțare pentru vaccinarea anti-HPV în cadrul Programelor Naționale de Vaccinare”, se arată în scrisoarea semnată de cele şapte organizaţii, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit celor șapte asociații, cancerul de col uterin afectează femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani

“O dată la două ore o româncă este diagnosticată cu cancer de col uterin. (…) Ne regăsim ca țară în poziția de a fi fruntași ai Uniunii Europene în ceea ce privește atât incidența cât și mortalitatea prin cancer de col uterin, acesta reprezentând principala cauză de deces prin cancer la femeile active din România, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani”, se mai arată în sursa citată.

- Articolul continua mai jos-

Au fost colectate solicitărle părinților, dar nu a început vaccinarea anti-HPV

În România, vaccinarea împotriva bolilor provocate de virusul HPV se regăsește în Programul Național de Imunizare, iar de anul trecut Ministerul Sănătății a început colectarea solicitărilor adresate de părinți. De cealaltă parte, sursa citată precizează că acest demers a rămas doar pe hârtie.

“A trecut mai mult de un an de zile de când părinții așteaptă acest tip de vaccinare pentru fetițele lor, însă nici unul dintre actorii implicați în acest proces nu comunică public privind acest tip de vaccinare. Părinții își pierd încrederea în medicul lor de familie, în sistemul public de sănătate din România, în statul român și în activitatea de vaccinare propriu-zisă. Este greu de înțeles pentru părinți, la fel ca pentru orice persoană interesată de sănătatea proprie, a familiei și copiilor, de ce Ministerul Sănătății ar introduce o astfel de prevedere, pentru ca apoi să nu realizeze nici un demers în acest sens”, se mai arată în sursa citată.

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1.900 de decese cauzate de această boală.

Citește și:

https://ziarmedical.ro/2018/05/17/vaccinarea-anti-hph-este-o-prioritate-pentru-romania/

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari