Strategie națională de luptă împotriva hepatitelor virale cronice

Ministerul Sănătății va finaliza strategia națională de luptă împotriva hepatitelor virale cronice, iar planul de acțiune al acestei strategii, care va fi lansat luna viitoare, va respecta recomandările OMS de eradicare a hepatitelor virale până în anul 2030.

”România a făcut pași importanți pentru supravegherea, controlul și combaterea infecțiilor cu virus hepatitic și pentru îndeplinirea Planului de acțiune recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Asigur toți pacienții că vom continua lupta împotriva hepatitelor virale B și C și mulțumesc asociațiilor de pacienți pentru implicarea civică și devotament”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina PINTEA.

În ultimii 3 ani, pacienții din România au avut acces la tratamente inovatoare pentru stadii incipiente ale hepatitei virale C. Astfel, în anul 2015 a fost aprobat tratamentul fără interferon al pacienților cu hepatită C prin mecanismul cost-volum-rezultat. Accesul la tratamentul împotriva hepatitei C a crescut de la 5.800 pacienți în 2016 la 12.000 pacienți în 2017.

Începand cu luna septembrie 2018, noile contracte cost-volum-rezultat prevăd extinderea tratamentelor fără interferon către grupe de risc speciale, care pana acum nu au beneficiat de tratament. Este vorba despre pacienții cu hepatita C transplantați de organe solide, altul decat ficatul. De asemenea, vor fi disponibile toate tipurile de tratamente inovatoare care au autorizație de punere pe piață în România.

- Articolul continua mai jos-

Ministerul Sănătății a demarat prima etapă a Programului național de screening a hepatitelor virale, urmând ca activitatea propriu-zisă de depistare precoce prevazută în a doua etapă a programului, să demareze la finalul acestui an, după obținerea acordului final al Comisiei Europene, așa cum prevede procedura.

De asemenea, Ministerul Sănătății va asigura continuitatea în aprovizionarea cu vaccinuri, astfel încât copiii să beneficieze la timp de vaccinul antihepatitic B, așa cum prevede planul național de vaccinare.

Citește și:

Toţi pacienţii care suferă de hepatită C trebuie să beneficieze de tratament

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari