Intervenție în premieră națională la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” din Timișoara

Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” din Timișoara redeschide, prin activitatea Clinicii de Chirurgie Vasculară, seria premierelor medicale naționale.

În cursul zilei de 25 iulie 2018, prof. dr. Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, împreuna cu medici radiologi intervenționiști, au efectuat cu succes o procedură endovasculară în premieră națională: trombaspirație venoasă iliofemurală, urmată de stentare.

Intervenția endovasculară a avut scopul de a debloca o venă importantă din abdomenul unui tânăr, în vârstă de 19 ani, student al Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara.

În urma unui traumatism inghinal stâng, suferit de tânăr în cursul unui joc de fotbal, acesta s-a prezentat în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Pius Brânzeu” din Timișoara, cu creșterea semnificativă în volum a membrului inferior stâng, absența pulsului și tulburări de sensibilitate și motilitate.

- Articolul continua mai jos-

Pacientul a fost internat de urgență în Clinica de Chirurgie Vasculară cu diagnosticul de Phlegmasia coerulea dolens, cea mai gravă formă de tromboză venoasă profundă a membrului inferior. Având în vedere gravitatea extremă a bolii, faptul că blocarea circulatiei venoase a produs si oprirea circulatie arteriale, cu risc semnificativ de amputație majoră, medicii au optat pentru aspirația pe cale endovasculară, cu ajutorul unui sistem modern, a cheagurilor de la nivelul venelor, redând astfel permeabilitatea axului venos al membrului inferior stâng. Procedura, finalizată cu montarea unui stent, destinat special pentru sistemul venos, a fost incununată de succes.

Pana la recuperarea completa, pacientul va mai urma cateva proceduri, însă acest tip de intervenție, realizat pentru prima dată în România, a oferit acestui tânăr sansa unui tratament echivalent cu cele europene si evitarea producerii unui handicap major.

Materialele necesare interventiei au fost achizitionate in totalitate din fondurile Spitalului Clinic Judetean de Urgentă ,,Pius Brînzeu Timisoara.”

Citește și:

O nouă premieră medicală la Spitalul Clinic Judetean de Urgență “Pius Brinzeu” Timisoara

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari