2 litri de apă pe zi? Un mit spulberat de cercetători

2 litri de apă pe zi – studii recente arată că nu e decât un mit. Unul care nu se confirmă. Nu în întregime. Corpul unui adult este format din 65% apă, dar concentrația apei în organism variază de la un organ la altul. Inima și sângele conțin aproximativ 80%, creierul 76%, pielea 70%, oasele 22,5% și dinții doar 1%.

Pe masură ce corpul nostru nu va putea stoca apa, va trebui să-i dea suficientă, în fiecare zi, pentru a satisface nevoile care variază de la un individ la altul, în funcție de morfologia, activitățile sale, sănătatea și condițiile climatice. Pe caniculă, corpul este mai stresat, transpiră mai mult și trebuie să-și recupereze repede apa.

2 litri de apă pe zi – atât pierde o persoană de înălțime medie, într-o zi obișnuită

Ce spun rezultatele studiilor realizate la Centrul Național de Cercetări Științifice din Paris, Franța?

Cutuma spune că un individ adult, de mărime medie, sănătos, care trăiește în zona temperată și nu face un efort fizic intens ar trebui să asigure corpului 2,5 litri pe zi, 1,5 litri fiind din băuturi (circa 8 pahare) și 1 litru din mâncare.

- Articolul continua mai jos-

Cu toate acestea, studiile științifice nu sunt de acord cu recomandarea zilnică: acesta variază între 1 și 3 litri, o cotă care include apă lichidă și apă conținută în mâncare. Mitul de 1,5 litri de apă băută în fiecare zi este o idee de marketing pentru vânzătorii de apă îmbuteliată care au vândut sticle pentru un litru și jumătate pentru o perioadă lungă de timp.

2 litri de apă pe zi. O pară ține de sete – băuturile foarte reci, nu prea

Când vorbim despre hidratare, bineînțeles vorbim despre apă și băuturi pe bază de apă (ceai, cafea, ceai din plante, suc de fructe, lapte). Nu e nevoie să includeți în aceasta rație aperitivele alcoolice care răcoresc, dar nu permit hidratarea, deoarece cantitatea de urină emisă după consumul de alcool este mai mare decât dacă beți apă.

Citește și Caniculă: cum să protejăm bebeluşii de căldură? Risc de Accident Vascular Cerebral crescut

O altă greșeală obișnuită: băuturile prea reci. Corpul va încerca să compenseze și să consume o mulțime de energie pentru a se încălzi. Ca rezultat, temperatura crește, transpirăm mai mult și ne deshidratăm. Aveți grijă la ceaiul și cafeaua care sunt diuretice: limitați consumul lor sau chiar evitați-le când sunt foarte fierbinți.

Apa este bună, dar nu neapărat în formă lichidă

Toate alimentele conțin apă, unele mai mult decât altele: legume, fructe, produse lactate. Cele mai bogate în apă sunt: castraveții (97%), pepenele verde și pepenele galben (mai mult de 90%). Fructele și legumele verii sunt sunt aliații tăi în hidratare: piersici, caise, salată verde, roșii, dovlecei … Acestea sunt, totodata, scăzute în calorii și pline de nutrienți. Interesant este că ele ajută mai mult la hidratare consumate sub formă solidă, decât transformate în sucuri prin presare la rece.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari