Fundația Estuar, o alternativă la internarea în spitalele de psihiatrie

Fundația Estuar este prima organizație din România care a creat pentru adulții cu probleme de sănătate mintală o rețea de servicii de îngrijiri comunitare de zi și locative acreditate și recunoscute la nivel local, național și internațional.

Fundația Estuar a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga Romană de Sănătate Mintală și, la acea vreme, a adaptat modelele de bune practici la nevoile și realitatea socio-economică din România, fiind pionieri în înființarea centrelor de zi.

Fundația Estuar este activă în patru orașe din țara- București, Ploiești, Giurgiu și Cluj și deservește anual peste 2000 de beneficiari. Misiunea Fundației Estuar este de a oferi opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea lor în comunitatea românească. Fundația Estuar reprezintă pentru beneficiari o alternativă viabilă la internarea în spitalele de psihiatrie și la singurătatea și izolarea, care vin împreună cu un diagnostic psihiatric.

OMS: Statisticile sunt îngrijorătoare

Problema de sănătate mintală este tot mai des intălnită în societatea noastră, fiind rezultatul mai multor factori, biologici, genetici, factori de mediu, respectiv a evenimentelor de viată. Starea de sănătate mintală este afectată de mediul socio-economic în care trăim și care este unul nesigur, calitatea vieții, stabilitatea familială și socială, la toate aceste adăugandu-se că factor important, stresul.

- Articolul continua mai jos-

Statisticile în ceea ce privește numărul de persoane afectate sunt ingrijorătoare, Organizația Mondială a Sănătătii susține că unul din trei oameni va avea, un moment dat, pe parcursul vieții, o tulburare psihică diagnosticabilă prin criterii internațional acceptate.

„O etichetă care marchează toată viața!”

Fundația Estuar a venit în sprijinul adulților cu probleme de sănătate mintală în luptă împotrivă practicilor discriminatorii și a stigmei prin pregătirea, asistarea beneficiarilor și informarea comunității, că a fi diferit nu este ceva rău, că acele aspecte pe care unii îi numesc simptome pot fi controlate, transformate și dezvoltate în abilități și capacități extraordinare.

„A avea un diagnostic de schizofrenie poate să fie o etichetă care marchează toată viața unei persoane, ce bine ar fi să observăm și să apreciem mai degrabă creativitatea, imaginația bogată, inteligența acestor oameni, talentul de a se exprimă prin artă, teatru, muzică, poezie”, a declarat Kulcsar Evelin, asistent social la centrul din Cluj-Napoca al fundației.

Fundația Estuar, o speranță, un refugiu

Fundația Estuar, ce activează de 20 de ani în Cluj-Napoca, este singurul centru de zi pentru această categorie de beneficiari. Aceasta intervine prin serviciile oferite în cadrul centrului de zi, ce reprezintă o speranță, un refugiu, o a „două casă” pentru beneficiari, personele afectate de o problemă de sănătate mintală. Acest loc reprezintă o alternativă de petrecere a timpului în mod util, ducând la dezvoltarea abilităților, la creșterea stimei de șine și descoperirea punctelor forte, oferind consiliere în acceptarea problemei de sănătate și adaptarea la dificultățile apărute, respectiv consiliere psihologică/psihiatrică/socială și vocațională, pledând pentru încurajarea implicării în comunitate pentru evitarea izolării.

Fundația oferă și informare și consiliere pentru aparținători pentru acceptarea situației și creșterea toleranței, conștientizarea schimbărilor și a comportamentelor de neînțeles ca și simptome, dar și suport în a face diferența dintre persoană și simptome.

De asemenea, reprezentanții fundației derulează activități de informare a comunității pentru creșterea toleranței și înțelegerii față de persoanele cu nevoi speciale, respect față de individualitatea și demnitata beneficiarilor, promovarea șanselor egale, precum și campanii de promovare a sănătății mintale în școli și facultăți, promovarea parteneriatelor cu diferite instituții publice sau organizații neguvernamentale în organizarea unor proiecte, evenimente specifice, valorizarea talentelor beneficiarilor prin organizarea de expoziții în comunitate cu produsele realizate în cadrul atelierelor lucrative.

- Articolul continua mai jos-

„Printre activitățile pe care le oferim pe parcursul săptămânii, de luni până vineri în cadrul Centrului Social Cluj pentru adulți cu probleme de sănătate mintală sunt: grupul de cultură generală și educație pentru sănătate, grup de engleză, grup de calculatoare, terapie prin muzică, terapie prin pictură/desen, atelier de decorațiuni, grup de sport, socializare, grup spiritual, grup de dezvoltare personală și comunicare, literatură, consiliere individuală.

În spatele acestei activități stau speciatisti devotați, angajați sau voluntari din diferite domenii, o echipă competență de profesioniști care au înțeles importantă acestor servicii și că „se întâmplă foarte rar, să întâlnești un Estuar””, a adăugat asistentul social.

Fundația Estuar este în căutare de voluntari

Cei interesați pot sprijini activitatea Fundației Estuar devenind promotori ai sănătății mintale în viață de zi cu zi, prin alăturarea la campanii de antistigmatizare, reprezentarea valorilor și misiunii acesteia.

De asemenea, centrul din Cluj-Napoca este în căutare de voluntari. Cei interesați sunt rugați să apeleze reprezentanții fundației la tel. 0753088673 sau 0364101097,  printr-un e-mail la [email protected]  sau să se prezinte la sediul fundației din Cluj-Napoca, str. George Barițiu, nr.72.

Cei care doresc să facă donații, o pot face în contul RO90RNCB0106004896460001, BCR Cluj  sau personal la sediul centrului de zi pe bază unei chitanțe de contribuții. Datorită acestora, reprezentanții fundației vor reuși să mențină deschis centrul de zi din Cluj-Napoca și să ofere în continuare servicii de specialitate adulților cu probleme de sănătate mintală.

Citește și Provocările persoanelor cu probleme de sănătate mintală. Kulcsar Evelin: „În continuare există o stigmă în societate”

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari