CNAS, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor

CNAS a transmis un mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor, marcată pe 28 iulie, care se desfăşoară în acest an sub deviza: „Testează. Tratează hepatitele„. În acest fel, se dorește a atrage atenţia că 9 din 10 persoane infectate nu cunosc acest lucru, deoarece nu au nici un simptom, virusurile hepatitice fiind un „ucigaş tăcut”.

În România, în anul 2001 CNAS a început un efort sistematic de tratare a hepatitele virale cronice cu medicamentele disponibile în acel moment: interferon şi analogi nucleotidici/nucleozidici, până în prezent iniţiindu-se aproape 100.000 de tratamente de acest fel.

Marele pas înainte în tratarea hepatitelor cronice a fost însă apariţia tratamentului fără interferon pentru virusul hepatitic C. Într-o primă etapă, în anii 2015-2016, CNAS şi-a propus să trateze fără interferon 5.000 de pacienţi pe aria terapeutică hepatita virală cronică C, dar a reuşit să avizeze începerea tratamentului pentru 5.860 de bolnavi aflaţi în stadiile cele mai avansate ale bolii. Rezultatele tratamentului deosebit de încurajatoare, rata de succes de aproape 99%, au determinat creşterea numărului pacienţilor eligibili la 12.000 în a doua etapă, care s-a încheiat la 30 iunie a.c., şi includerea în tratament a pacienţilor cu stadii de boală mai puţin avansate: F3, F2 cu comorbidităţi.

În acest moment, CNAS se află în negocierea contractelor cost-volum-rezultat pentru următoarea etapă de tratament, care va avea ca ţintă un număr total de 13.000 de pacienţi aflaţi în stadiile F1 – F4 de fibroză hepatică, schemele şi durata tratamentelor urmând să fie diferenţiate în funcţie de starea clinică a pacientului, stabilită de medicul curant.

- Articolul continua mai jos-

„Deja se observă că ne apropiem de momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului fără interferon. România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan continental în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, în acord cu obiectivele OMS şi ale UE” – a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Pentru eradicarea hepatitelor virale cronice nu este însă suficientă tratarea cazurilor depistate. De aceea, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitelor CNAS face un apel atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate să se testeze, să se informeze asupra măsurilor de prevenire a contaminării şi să le aplice.

Citește și CNAS:Pacienții aflati sub tratamentul interferon free îl vor continua pana la finalizare

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari