fbpx
Acasă Ştiri Medicale CNAS, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor

CNAS, mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor

CNAS a transmis un mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor, marcată pe 28 iulie, care se desfăşoară în acest an sub deviza: "Testează. Tratează hepatitele"

CNAS a transmis un mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor, marcată pe 28 iulie, care se desfăşoară în acest an sub deviza: “Testează. Tratează hepatitele“. În acest fel, se dorește a atrage atenţia că 9 din 10 persoane infectate nu cunosc acest lucru, deoarece nu au nici un simptom, virusurile hepatitice fiind un “ucigaş tăcut”.

În România, în anul 2001 CNAS a început un efort sistematic de tratare a hepatitele virale cronice cu medicamentele disponibile în acel moment: interferon şi analogi nucleotidici/nucleozidici, până în prezent iniţiindu-se aproape 100.000 de tratamente de acest fel.

Marele pas înainte în tratarea hepatitelor cronice a fost însă apariţia tratamentului fără interferon pentru virusul hepatitic C. Într-o primă etapă, în anii 2015-2016, CNAS şi-a propus să trateze fără interferon 5.000 de pacienţi pe aria terapeutică hepatita virală cronică C, dar a reuşit să avizeze începerea tratamentului pentru 5.860 de bolnavi aflaţi în stadiile cele mai avansate ale bolii. Rezultatele tratamentului deosebit de încurajatoare, rata de succes de aproape 99%, au determinat creşterea numărului pacienţilor eligibili la 12.000 în a doua etapă, care s-a încheiat la 30 iunie a.c., şi includerea în tratament a pacienţilor cu stadii de boală mai puţin avansate: F3, F2 cu comorbidităţi.

Articolul continua mai jos

În acest moment, CNAS se află în negocierea contractelor cost-volum-rezultat pentru următoarea etapă de tratament, care va avea ca ţintă un număr total de 13.000 de pacienţi aflaţi în stadiile F1 – F4 de fibroză hepatică, schemele şi durata tratamentelor urmând să fie diferenţiate în funcţie de starea clinică a pacientului, stabilită de medicul curant.

“Deja se observă că ne apropiem de momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului fără interferon. România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan continental în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, în acord cu obiectivele OMS şi ale UE” – a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Pentru eradicarea hepatitelor virale cronice nu este însă suficientă tratarea cazurilor depistate. De aceea, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hepatitelor CNAS face un apel atât persoanelor asigurate cât şi celor neasigurate să se testeze, să se informeze asupra măsurilor de prevenire a contaminării şi să le aplice.

Citește și CNAS:Pacienții aflati sub tratamentul interferon free îl vor continua pana la finalizare

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,938FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este sindromul Williams? Cauze, diagnostic, tratament

Ce este sindromul Williams? Sindromul Williams este o tulburare genetică ce afectează dezvoltarea sistemului...

Pneumotoraxul – simptomatologie

Pneumotoraxul spontan primitiv se referă la colapsul unuia sau ambilor plămâni, provocat de pătrunderea...

Virusul herpes – Totul despre herpesul oral si herpesul genital

Virusul herpes simplex sau HSV (herpes simplex virus) face parte din familia herpesviridae. Sunt...

Bolile sezonului rece – între mit și adevăr

Afirmații despre bolile sezonului rece – între mit și adevăr. Întotdeauna în rândul populației generale...

Bolile limbii: cum să le recunoaștem?

Bolile limbii: cum să le recunoaștem? Bolile gurii pot afecta sănătatea dinților, precum și...

Căderea părului – o consecință a chimioterapiei. Ce trebuie să știi

Căderea părului este una dintre consecințele mai multor cancere. Totuși, acest fapt nu se...