fbpx
Acasă Realitatea medicală Pintea: Costurile totale ale Spitalului Regional din Cluj sunt 500 de milioane...

Pintea: Costurile totale ale Spitalului Regional din Cluj sunt 500 de milioane de euro

Sorina Pintea, Ministrul Sănătății a fost prezentă la Cluj pentru a pune bazele viitorului Spital Regional de Urgență. Acesta va costa 500 de milioane de euro și va fi finalizat până în 2023.

”În ultimele șase luni s-au făcut pași foarte importanți. O spun reprezentanții Băncii Europene de Investiții care finanțează consultanța. Poate cel mai important pas a fost definirea acestui spital și definirea structurii medicale. Valoarea totală a construcției și a proiectării este de 377 de milioane de euro. Consultanții au prezentat azi proiectul în integralitatea lui. Pentru a putea acoperi consturile cu utilitățile, (vor fi suportate de autoritățile locale, pentru a putea asigura trainingul)pentru trainingul personalului și pentru a putea asigura inclusiv reorganizarea fostelor clăridiri ale Spitalului județean, costurile totale sunt 500 de milioane de euro. Acestea sunt costurile în integralitatea lor pentru ca proiectul să devină funcțional”, a declarat Pintea.

Spitalul județean de Urgență devine Spitalul Regional

Actualul Spital Clinic județean de Urgență va deveni Spitalul Regional, exceptând câteva secții. Având în vedere că este vorba de un concept nou, personalul va trebui să fie instruit.

”Noul Spital regional de Urgență va prelua rolul Spitalului Clinic Județean de Urgență, cu excepția câtorva servicii. Va trebui să luăm măsuri de reorganizare a serviciilor medicale. Spitalul Județean va deveni Spitalul Regional cu execepția câtorva secții care vor rămâne de sine stătătoare și care vor fi reabilitate în cuantumul celor 500 de milioane de euro. O parte din personal vi di redistribuit, Clujul nu are probleme cu personalul, nici măcar cu medicii. Marea provocare va fi pregătirea. Pregătim un concept nou de spital, și pentru cei care îi vom aduce din spitalele județene va fi o provocare. Noi avem un grup de lucru cu cei de la CAS să pregătim modificările legislative. Sistemul de finanțare pentru acest tip de spital se va schimba. Până acum, finanțarea se stabilea după numărul de paturi”, a menționat Pintea.

140 de paturi pentru spitalizare continuă, 60 de paturi pentru spitalizarea de zi

Conform planului spitalul are o suprafață totală de 120.000 de mp, din care cea mai mare parte, 49 mii metri pătrați este destinată serviciilor medicale și chirurgicale. Alți 19.000 de metri pătrați vor fi destinați serviciilor de tratament. Spitalul regional are un concept nou, un concept foarte modern chiar și pentru țările UE. Acest concept presupune împărțire pe centre medicale, chirurgicale. În acest fel nu va mai exist problema nu avem paturi libere. Paturile vor fi în funcție de pacienții care se vor adresa spitalului și nevoii de servicii medicale de înaltă perfomanță. Spitalul va avea 140 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi spitalizare de zi.

300 de milioane pentru trei Spitale regionale

Ministrul Sănătății a precizat că în acest moment sunt disponibili 300 de milioane de euro pentru toate cele trei spitale. Doar Spitalul de la Cluj costă 500 de milioane de euro. Sorina Pintea a dat asigurări că sunt finduri necesare pentru cconstrucția Spitalelor regionale.

”Uniunea europeană asigură 150 de milioane de euro pentru toate spitalele. La această sumă se adaugă 150 de milioane de euro de la bugetul de stat. În funcție de cum se mișcă autoritățile, banii pot să fie folosiți doar pentru Cluj, doar pentru Iași, sau pentru toate trei. Bugetul de stat este pregătit pentru Spitalele Regionale pe care și le-a asumat. Începând de acum cu toții vom demonstra că ne dorim această investiție. 77 de milioane de euro pentru dotări”, potrivit Ministrului Sănătății.

În programul de guvernare, Guvernul și-a asumat construcția a opt spitale regionale. Trei dintre aceste spitale Iași, Cluj și Craiova sunt într-o fază avansată. Iași și Cluj în faza cea mai avansată.

La finalul lunii august vor fi depuse studiile de fezabilitate pentru Iași și Cluj. Aplicația de finanțare se va depune la Comisia Europeană în perioada octombrie-noiembrie 2018. În anul 2019 va fi lansată licitația pentru construcție. Finalizarea construcției, dotare și operaționalizare în decembrie 2023.

Citește și:

Spitale regionale la Iași, Cluj, Craiova – proiectul demarează în 2019

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,172FaniÎmi place
488AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Sindromul Sjögren – diagnostic și tratament

Dacă aţi avut simptome de uscăciune oculară sau bucală sau aţi fost diagnosticat în...

Tratamentul intervențional al AVC. Care este protocolul trombolizei intravenoase

Programul de sănătate Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al AVC este derulat la nivel...

Bolile cardiovasculare – Frigul, factor de risc pentru cardiaci

Odată cu sosirea iernii, temperaturile scăzute pot exacerba disconfortul pacienților afectați de boli cardiovasculare...

Infecţiile urinare. Sfatul farmacistului

Continuăm seria dedicată tratamentelor medicamentoase şi a aspectelor legate de medicamente din perspectiva unui...

Moartea cerebrală – ce trebuie să știi despre ea

Ce este MOARTEA CEREBRALĂ? Este ea moarte... reală sau este vorba despre cu totul...