Foarte puține femei accesează programul de reconstrucție mamară după intervenții oncologice

La Bihor, subprogramul național de reconstrucție mamară după afecțiuni oncologice stagnează de cinci ani. Numărul persoanelor care aleg să îl acceseze este foarte mic.

„Acest program de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare nu este solicitat de paciente, din anumite motive mai ales legate de psihologia umană. După ce au trecut de operaţie, pacientele nu mai doresc să treacă prin altă operaţie. Programul stagnează practic deja de cinci ani şi avem materiale sanitare cumpărate de peste 53 de milioane de lei. Avem maximum patru paciente pe an care apelează la acest program, anul acesta două persoane”, a declarat Elena Moldoveanu, Directorul medical al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor, potrivit AGERPRES

Spitalul Clinic Judeţean are materiale sanitare achiziţionate pentru subprogramul de reconstrucție mamară în valoare totală de 53.427.140 de lei.

„Nu vin paciente. Am încercat să popularizăm această submăsură prin medicii oncologi, avem o secţie de chirurgie plastică şi reparatorie, specialişti care pot să redea aspectul normal al sânului. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean a luat legătura cu alte centre în care se derulează acest subprogram să le dea şi lor din aceste materiale sanitare. Nu vrea nimeni! Practic, este o problemă peste tot, în ţară. Femeile, după ce au trecut prin intervenţia chirurgicală, au mai făcut chimioterapie, apoi radioterapie, parcă nu ar mai vrea să se atingă nimeni de zona respectivă. Spre deosebire de alte ţări, unde femeile se grăbesc să-şi facă reconstrucţie mamară, ele consideră că este unul dintre factorii care le redau o imagine mai bună şi mai multă încredere”, a precizat, pentru AGERPRES, dr. Elena Moldoveanu.

Programele derulate de CAS Bihor au un buget total de 113.313.220 de lei pentru 2018. Din acesta, programul naţional de oncologie, cu trei submăsuri, are un fond total de 48.598.470 de lei.

- Articolul continua mai jos-

Citește și:

Sănătate în doi paşi – Cancerul mamar în câteva cuvinte

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari