fbpx
Acasă Ştiri Medicale APAH-RO: Testarea şi tratarea, obiectivele României pentru eliminarea hepatitelor

APAH-RO: Testarea şi tratarea, obiectivele României pentru eliminarea hepatitelor

În România, aproximativ 600.000 de români trăiesc cu hepatită cronică C, iar aproximativ 800.000 au hepatită cronică B

APAH-RO, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, transmite un mesaj, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatitelor: testarea şi tratarea trebuie să fie obiectivele României pentru eliminarea hepatitelor. La nivel internaţional, mesajul acestui an este “Find the missing millions”.

În urma unei campanii de testare efectuată în acest an, în rândul persoanelor defavorizate din judeţele Suceava, Cluj, Giurgiu şi Braşov, din cele 420 de teste efectuate s-au descoperit 11 pacienţi cu hepatita C, 20 de pacienţi cu hepatita B (1 pacient cu hepatita B+D).

Obiectivul APAH-RO a fost acela de a identifica “miile de pacienţi” care intră cu greu în circuitul medical din diverse motive – accesul redus la servicii medicale, lipsa asigurărilor medicale, lipsa unei educaţii privind prevenţia etc. În România, aproximativ 600.000 de români trăiesc cu hepatită cronică C, iar aproximativ 800.000 au hepatită cronică B.

Articolul continua mai jos

“Ţara noastră a făcut paşi importanţi în gestionarea problematicii hepatitelor. În 2009, cu ocazia lansării asociaţiei, pacienţii cu hepatită aveau acces la tratament pe baza listelor de aşteptare. La nouă ani distanţă, trebuie spus că apreciem eforturile autorităţilor în ceea ce priveşte asigurarea tratamentului şi intensificarea acţiunilor de diagnosticare. Markerii virali au fost introduşi în pachetul de analize de bază, prescris de către medicii de familie.

Ca parte a prevenţiei, ne dorim să existe continuitate în asigurarea vaccinului împotriva hepatitei B, iar pentru pacienţii cu hepatita C, contractul cost-volum-rezultat să fie încheiat şi implementat cât mai repede şi să aibă acces la tratament toţi pacienţii, indiferent de stadiul bolii,” a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

APAH-RO încurajează românii să meargă la medicul de familie şi să ceară trimitere pentru analiza markerilor virali. Împreună cu Societatea Naţională a Medicilor de Familie, asociaţia a militat ani de-a rândul pentru introducerea acestor analize în pachetul de bază deoarece numai o campanie de testare la nivel naţional poate avea un real impact în atingerea obiectivului de eliminare.

În acelaşi timp, doar prin implementarea conceptului “test&treat” se vor vedea rezultate în cea mai scurtă perioadă, atât din punct de vedere medical, dar şi financiar. Odată ce un pacient este depistat, sistemul românesc trebuie să-i asigure tratamentul necesar, altfel continuă să rămână un factor de risc pentru întreaga societate.

Citește și Toţi pacienţii care suferă de hepatită C trebuie să beneficieze de tratament

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,210AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancer pulmonar – care sunt primele simptome

Statisticile, în România, în ceea ce privește decesul cauzat de o formă de cancer...

Boala Parkinson – Diagnostic, factori de risc, tratament, medicație

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive...

Poliartrita reumatoidă – Cauze, simptome, diagnostic, tratament

Ce înseamnă poliartrita reumatoidă? Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună în care sistemul imunitar...

Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Neuropatia diabetică - Atenție la pierderea sensibilității la atingere la nivelul picioarelor! În mod normal, distrucția...

Cancerul hepatic – semne care trebuie să te alerteze!

Cancerul hepatic - semne care trebuie să te alerteze! Carcinomul hepatocelular este cel mai...

Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm

Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm....