România va primi de la Banca Mondială 50 de milioane de euro în caz de dezastru. Țara noastră este foarte vulnerabilă la riscurile seismice.
Acest împrumut va contribui la îmbunătăţirea rezistenței infrastructurii de urgență şi răspuns la dezastre.
„Foarte multe clădiri aparţinând serviciilor de urgență şi răspuns la dezastre din România au vulnerabilităţi structurale. Acestea se pot prăbuşi în cazul unui cutremur”, a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria, citată într-un comunicat remis AGERPRES.
România se confruntă cu unele dintre cele mai mari riscuri seismice din Uniunea Europeană. Au fost mii de vieţi pierdute şi zeci de mii de clădiri deteriorate în urma cutremurelor produse în ultimele două secole.
Peste 75% din populaţia ţării, inclusiv 65% din populaţia urbană, locuieşte în zone expuse pericolelor seismice.
Noul Proiect de Consolidare a Managementului Riscurilor de Dezastre va sprijini investiţiile în clădirile de pompieri şi urgență, precum şi în cele ce au rol de coordonare a răspunsului la dezastre. Astfel se va asigura buna funcţionare a acestora în cazul producerii oricăror tipuri de calamităţi.
Proiectul vine în completarea obiectivelor aferente împrumutului pentru politici de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre (Catastrophe Deferred Drawdown Option – CATDDO). Scopul acestuia este acela de a îmbunătăţi cadrul naţional de management al riscurilor şi reacţie în caz de dezastru, şi sporirea gradului de înţelegere a situaţiilor de dezastru de către români, precum şi capacitatea acestora de reacţie în astfel de situaţii.
Banca Mondială şi-a deschis biroul din România în anul 1991. Începând de atunci, Banca a furnizat finanţare în valoare totală de peste 13,6 miliarde de dolari, reprezentând împrumuturi, garanţii şi granturi în toate sectoarele de activitate ale economiei româneşti.
Citește și:
Fiipregătit.ro, platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă