Finanţare suplimentară pentru centrele de permanență

Guvernul a aprobat alocarea din fondul de rezervă a sumei de 25,1 milioane de lei pentru finanţarea activităţii centrelor de permanență.

Consiliul de Administraţie al CNAS a analizat activitatea centrelor de permanență. Consiliul a decis că este necesară o evaluare detaliată a activității, dar şi modificarea cadrului normativ existent care reglementează funcţionarea unităţilor sanitare respective.

Centrele de permanenţă asigură continuitatea asistenţei primare în afara orelor de program ale cabinetelor de medicină de familie.

Rolul acestor centre este, pe de o parte, de a oferi asistenţă medicală în proximitate în timpul nopţii şi al zilelor nelucrătoare, iar pe de altă parte de a degreva unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor de cazurile uşoare.

- Articolul continua mai jos-

În ţară sunt 352 centre de permanenţă, iar alte 27 şi-au exprimat intenţia de a fi finanţate de casele de asigurări de sănătate. Finanţarea acestor centre este asigurată prin plata orelor lucrate de fiecare din medicii de familie respectivi printr-un contract suplimentar celui încheiat de cabinetul de medicină primară cu casa de asigurări de sănătate.

„Ne interesează ca centrele de permanență să joace un rol semnificativ în acordarea asistenţei medicale către cei aflaţi în suferinţă. Există numeroase cazuri în care este necesară acordarea de asistenţă medicală în afara programului de lucru al cabinetelor de medicină de familie, fără însă ca aceste cazuri să necesite nici nivelul de competenţă şi nici aparatura existentă într-o unitate de primiri urgenţe a unui spital. Aceste cazuri trebuie rezolvate la nivelul centrelor de permanenţă, astfel ca unităţile de primiri urgenţe să fie degrevate şi să se poată ocupa doar de cazurile grave” – a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, în cursul şedinţei Consiliului de Administraţie al CNAS.

OUG pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale prin centrele de permanenţă

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari