Activitatea singurului centru mobil de recoltare de sânge din Capitală este suspendată

Activitatea singurului centru mobil de recoltare de sânge din Capitală este suspendată din lipsă de personal.

“Există un centru mobil de recoltare care în fiecare zi merge în companii şi diverse locuri ca să recolteze sânge. În perioada asta, din păcate am suspendat activitatea centrului mobil pentru trei săptămâni ca să poată şi şoferii să-şi ia concediu. Noi lucrăm cu mai puţin de jumătate din numărul de personal de care avem nevoie. Am cerut ajutor de foarte mult timp”, a declarat, marţi, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, Doina Goşa, potrivit Mediafax.

Lipsa de sânge în Spitalele din București

De asemenea, Doina Goşa a menţionat că spitalele din Bucureşti se confruntă cu lipsa de sânge. Astfel, sunt nevoiţi să ia sânge din alte judeţe, însă Centrul de Transfuzii Bucureşti dispune de un singur şofer.

“Avem un singur şofer care merge după sânge că noi nu ne descurcăm ca să asigurăm sângele în Bucureşti şi atunci trimitem şoferul în fiecare zi în centrele din apropiere ca să aducă sânge. Aducem de la Ploieşti, de la Piteşti, Slobozia, Buzău, Galaţi. Uneori când avem o grupă mai rară mergem tocmai la Arad, de exemplu. Ieri am avut 120 de donatori pe toată ziua. Pentru noi este catastrofal. Vin donatorii, însă ei sunt triaţi în urma selecţiei, în urma testărilor şi rămân 70 de pungi pe are le împărţim la 60 de spitale”, a mai precizat Doina Goşa.

- Articolul continua mai jos-
Sorina Pintea a mai anunţat că va fi reorganizat sistemul de transfuzie de sânge.

“Din punct de vedere legislativ este posibil să fie nevoie de câteva modificări la care lucrăm acum, dar cred că asta nu va ajuta foarte mult dacă nu există dorinţa de a dona. În primul rând este reorganizarea sistemului de transfuzii din România. Nu vorbesc de nevoia de dotare a centrelor de transfuzii care se cunoaşte că este cenuşăreasa zonei medicale în acest moment. Printr-o legislaţie nouă îl vom reconfigura, reconstrui şi îi vom stabili noi coordonate. Este vorba de opt centre regionale pe care le vom defini. Este o reconfigurare care sperăm noi că va ajuta”, a precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății, apel pentru donarea de sânge în perioada de vară

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari