Programele de prevenire HIV în rândul consumatorilor de droguri

ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA a asigurat în ultimii 18 ani servicii de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri pentru populaţia din Bucureşti.

Proiect în parteneriat cu DGASMB

ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA a dezvvoltat un proiect în parteneriat cu DGASMB – Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, încă din 2013. Acest proiect, aflat în derulare şi acum, se adresează persoanelor vulnerabile din capitală. Proiectul nu poate acoperi nevoile complexe ale numărului mare de oameni aflaţi în situaţie de vulnerabilitate faţă de infecţia cu HIV/SIDA, hepatite, TBC.

În prezent, ARAS desfăşoară activităţi de reducere a riscurilor (testare şi consiliere, referire şi acompaniere, asistenţă socială), dar nu mai are posibilitatea de a oferi materiale de prevenire pentru consumatorii de droguri injectabile (seringi sterile) decât pentru o perioadă scurtă.

Programe de prevenire și asistență pentru consumatorii de droguri

Atât Agenţia Naţională Antidrog, cât şi Ministerul Sănătăţii sunt gata să pună în aplicare legislaţia în vigoare referitoare la prevenirea HIV/SIDA (Programul naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, respectiv Programul Naţional HIV/SIDA). Primăria Generală şi Primăriile de sector vor elabora şi pune în aplicare programe speciale, cu ajutorul ANA.

Aceste promisiuni reprezintă asumarea responsabilităţii pentru sănătatea populaţiei, inclusiv pentru prevenirea bolilor transmisibile, responsabilitate stipulată deja în reglementări şi strategii. Un răspuns unitar al tuturor instituţiilor responsabile are şansa de a conduce la îndeplinirea dezideratului internaţional: “Zero noi infecţii, zero discriminare, zero decese din cauza SIDA”.

Citește și:

Măsuri recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru stoparea epidemiei de HIV/SIDA