Primul transplant pediatric din România în acest an

Primul transplant pediatric de cord din acest an a fost realizat de o echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Un pacient de 15 ani din Caraș-Severin a primit inima de la un donator de 14 ani din Oradea aflat în moarte cerebrală. Operația a durat șase ore.

Acesta este cel de-al treilea transplant de cord din acest an, dar primul transplant pediatric

”Cel de-al treilea transplant evoluează foarte bine și ne bucură enorm că un tânăr de vârstă pediatrică a avut șansa la viață prin generozitatea familiei unui donator care a înțeles ce important este să salvezi o viață. Au fost salvate mai multe vieți, pentru că fiecare organ și-a găsit un receptor în așteptare. Acest tânăr este pe lista de transplant de mai bine de un an. Este un tânăr care a fost pe parcurs și operat și tratat și monitorizat. Ne bucură enorm și nu putem decât să ne dorim ca cel de-al treilea transplant să meargă foarte bine. Ne dorim cât mai repede să le avem pe următoarele și să ajutăm cât mai mulți oameni care se află pe lista noastră de așteptare”, a spus prof. dr. Klara Brînzaniuc, potrivit MEADIAFAX.

Pe lista de așteptare a Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș au existat întotdeauna copii.

”Este cel mai greu lucru să realizezi un astfel de transplant pentru că la copii este un specific legat de morfologia aparatului cardio-vascular, de dimensiunile cordului. Cu greu, găsim o compatibilitate morfologică între primitor și donator. Nu numai cea imunologică ce este de bază pentru realizarea transplantului”, a mai spus Klara Brînzaniuc.

- Articolul continua mai jos-

Intervenția medicală a durat șase ore, iar echipa care a realizat-o a fost condusă de medicul Horațiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureş.

Citește și:

Sorina Pintea: În maxim două luni vom avea o nouă lege a transplantului

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari